Витамин В3 в нашия организъм има извънземен произход

11700
Витамин В3 в нашия организъм има извънземен произход

Витамин В3 (никотинова киселина) е едно от жизненоважните за нас съединения. Той влиза в състава на НАД (никотинамид аденин динуклеотид) – кофермент, участващ в много окислително-възстановителни реакции.

Много организми ги синтезират от аминокиселините на аспартат и триптофан, но нашият метаболизъм не е способен на това и се налага хората да получават необходимото количество В3 с храната. И значителна част от тези молекули са попаднали на Земята от Космоса.

Какво ще се случи, ако комета се взриви в Слънцето?

Астрономи от Великобритания и САЩ са изучили възможен сблъсък на масивна комета със Слънцето и са публикували резултатите в The Astroph...

Предмет на изследване, проведено от НАСА, са станали метеорити от доста разпространен тип – хондрити, съдържащи въглерод в количество от 30 до 600 части на милион. Преди известно време техни колеги, възпроизвеждайки условията на Космоса, са установили, че съдържащите се в метеоритите въглеродни съединения могат да встъпват в разнообразни реакции.

Сред тях са взаимодействие между сух лед (замразен въглероден диоксид) и пиримидин, резултат от което се оказала и никотинова киселина.

В нови експерименти към тази смес добавили още един компонент – съвсем обичаен за космическото пространство – воден лед. Учените подозирали, че той може да пречи на синтеза на никотинова киселина, но това не било така.

На повърхността на алуминиева пластина, охладена до -253°С, която непрекъснато била бомбардирана с поток протони, се появили и никотинова киселина, и други органични компоненти на живота.

"Розета" доказа, че земната вода не е донесена от комета

Сондата на Европейската космическа агенция, която се установи на кометата 67Р, е открила, че водните изпарения там са съвсем различни о...

Излиза, че витамин В3 е способен да се синтезира "сам по себе си", без участието на живи организми – и да попада на Земята на "борда" на метеорити и ледени комети. Някога, в зората на развитието на живота, именно такива "извънземни" молекули вероятно са помогнали в образуването на първите окислително-възстановителни биохимични системи.

Авторите на изследването възлагат големи надежди на продължаващата работа сонда "Розета", която изследва кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Възможно е апаратът да успее да открие следи от никотинова киселина сред другите сложни органични молекули, които вече са открити на кометата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com