Виртуална Земя показва различни сценарии на развитието на живота на планетата

65358
Виртуална Земя показва различни сценарии на развитието на живота на планетата
Снимка: Thinkstock

Учени от Кеймбриджския университет са разработили първия компютърен модел, който симулира взаимодействието между различните организми на Земята и може да помогне за предсказване на бъдещето, пише New Scientist.

Проектът е кръстен на селище във Великобритания и се нарича Madinglay. Той може да покаже какво ще бъде бъдещето на планетата, ако пандите изчезнат или ако хора не бяха открили интензивното селско стопанство. Моделът се базира на идеята, че базовата структура на всички екосистеми може да се предскаже с използването на няколко универсални екологични принципа.

Земята, Марс и Слънцето се подреждат в една линия

Във вторник вечерта Земята, Марс и Слънцето ще се наредят в една линия, съобщи американското сп. "Astronomy". Тази конфигурация се по...

Традиционно при създаването на такива програми учените събират възможно най-много информация от избрана система, като гора или океан, и я включват в модела. Изследователите от Кеймбридж са избрали друг подход, създавайки математически модел, който се подчинява на някои основни закони на живота на Земята. Научният екип най-напред е симулирал физическата Земя, с континенти, океани и глобален климат, а след това я е населил с дигитални организми. Животът в Madingley е във всякакви форми - от растения до тревопасни животни и хищници, студенокръвни и топлокръвни, малки и големи. Към момента моделът не симулира определени видове, а по-скоро типовете животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com