Велики личности, страдали от психични заболявания

112792
Велики личности, страдали от психични заболявания
Снимка: Thinkstock

В Световния ден за психично здраве - 10 октомври, е добре да си припомним, че трябва да сме коректни към психично болните и че заслужават достойно отношение. Ето малко история как се е развивала психиатрията и факти за известни личности, страдали от психични заболявания.

До 18 век душевноболните се считали за „обладани от дявола”. Те често били лекувани с обливане със студена вода, пиявици, кръвопускане и слабителни. По-буйните от тях били оковавани във вериги, а за да ги доведат до безпомощно състояние ги въртели на специални легла със 100 оборота в минута.

Световен ден на психичното здраве

Всяка година на 10 октомври се отбелязва Световният ден за психично здраве. Той се провежда с подкрепата на Световната здравна организа...

Първият, който се осмелява да твърди, че психично болните заслужават нормално отношение е френският лекар Филип Пинел. След Великата френска революция той сваля оковите на пациентите си в болницата, в която работи. След тази промяна на мнозина от тях се подобрило.

Великият философ Хегел също оставя следа в психиатрията. Той описал случай с пациент, който се считал за мъртъв и затова престанал да яде и пие. Лекарите не му възразили и го сложили в ковчег, който свалили в едно мазе. Там вече имало друг ковчег, а вътре - специално нает актьор. Виждайки колегата си мъртвец, актьорът веднага станал от ковчега и започнал да яде, предварително приготвена храна. Когато болният се учудил на това, актьорът му казал, че е мъртъв отдавна и по-добре от него знае какво правят покойниците. Болният се успокоил, започнал да се храни и оздравял.

Много известни хора та изкуството и науката са имало доста сериозни психически отклонения. Джонатан Суифт страдал от загуба на паметта. Фридрих Ницше, по време на лечението си в психиатрична клиника, пиел урина от ботуша си и мислел пазача за Бисмарк.

Гогол е страдал от шизофрения, той е имал халюцинации и депресия. Писателят, смятал, че вътрешните му органи са разположени по особен начин, а стомахът му е обърнат наопаки.

Малко отрезвяващи факти за смъртта

Смъртта е моментът, в който всичко приключва. Други вярват, че смъртта е само преход от едно състояние в друго. Каквото и да е, същест...

Композиторът Шуман бил преследван от говорещи столове, а Врубел си е представял, че е император.

 

 

 

Доколко гените определят щастието ни?

Имате двама приятели. Да ги наречем Миро и Петър. Те нямат сериозни проблеми и живеят в еднакви условия. Миро, обаче е хронично нещасте...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com