Вече е възможно: Хващат пияни шофьори с термални камери

11446
Вече е възможно: Хващат пияни шофьори с термални камери
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Гръцки изследователи създадоха алгоритъм, който определя нивото на интоксикация на шофьорите по температурата на лицата им, по-специално челото и носът. Учените смятат, че някой ден технологията може да бъде инсталирана в колите, за да спира пияните шофьори да запалят автомобила, пише БГНЕС.

Изследователи от университета в Патрас направили инфрачервени термални снимки на лицата на 41 доброволци, преди и след като са изпили 4 чаши вино. Някои били по-замаяни от алкохола, други не, но те всички имали поне 50 милиграма алкохол на всеки 100 милилитра кръв. Това е лимитът за Шотландия, както и повечето европейски страни.

Учените установили, че температурата на челото и носа показва най-точно колко е изпил човек и създали алгоритъм, който разпознава интоксикацията с 90% точност.

Експерти: Знае се кои карат пияни всяка вечер, но не ги залавят

„И сега във всички села и градчета се знаят местните джигити, които нямат книжки, които пият и карат всяка вечер, но нищо не се ...

Когато алкохолът навлезе в кръвта, се ускорява сърдечният ритъм, кръвоносните съдове се отварят широко, за да се увеличи скоростта на кръвния поток, което води до горещи вълни и зачервяване. Алкохолът също оказва вличние върху хипоталамуса, който регулира температурата на тялото.

Изследователите се надяват технологията да помогне на полицията да забелязва по-лесно хората, които са интоксикирани, както и потенциалните пияни шофьори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com