В Мексико откриха нови центрове на маите

35342
В Мексико откриха нови центрове на маите

Скорошното откритие на международен екип от специалисти на два нови града на маите в Мексико може да изясни историята на ранните южни столици на древната цивилизация като Паленке и Тикал, които са били изоставени и заменени с по-големи градове като Чичен Ица на полуостров Юкатан, предаде Асошиейтед прес. И двете нови находки се намират в югоизточния мексикански щат Кампече.

Първият археологически обект, известен като Тамчен, включва площади, дворцови постройки и 15-метрова пирамида. Вторият център, Лагунита, първоначално е открит преди 40 години от американски изследовател Ерик фон Ю. Неговите скици на местни постройки никога не са публикувани и учените губят представа за местонахождението на обекта.

Ураганът Мари сее разруха в Мексико

Ураганът "Мари" в Тихия океан е намалил силата си от пета до четвърта степен, но все пак е нанесъл значителни щети в мексиканския щат...

Сега специалистите са използвали чертежите и фотографии, направени от изследователя, за да преоткрият руините на древния център. Новата находка свидетелства, че Лагунита е бил град с голямо регионално значение, обясняват специалисти от мексиканския Национален институт.

Откритията ще помогнат на археолозите да задълбочат познанията върху политическата и културната история на древната цивилизация на маите.

 

 

Затвориха 80 училища в Мексико заради замърсяване на река

Властите в Мексико съобщиха, че са затворили 80 училища след изтичане на химикали от медна мина в северозападната част на страната, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно