Увредените неврони търсят помощ от стволовите клетки

27020
Увредените неврони търсят помощ от стволовите клетки
Снимка: Thinkstock

Учени от института за стволови клетки при Кеймбриджкия университет (Великобритания) под ръководството на Тора Карадотир са установили, че нервните клетки, засегнати от заболявания от рода на склероза, установяват връзка със стволовите клетки, като по такъв начин им изпращат сигнал "SOS".

Резултатите от изследването може да се окажат полезни при разработката на лекарства, предотвратяващи дефекти на т.нар. миелинова обвивка, която защитава нашите клетки.

Импланти в мозъка за подобряване на паметта

Когато през 80-те и началото на 90-те години на ХХ век киберпънкът беше на мода, всички смятаха, че различни чипове в мозъка, импланти ...

За нормална работа на нашия мозък и на цялата нервна система е необходимо електрическите сигнали бързо да се предават по нервните тъкани. Това се постига благодарение на вещество, наречено миелин, който служи като естествен изолатор на нервните влакна. При някои заболявания, като множествена склероза например, миелиновата обвивка се уврежда и възникват физическо и психическо неразположение.

Стволовите клетки се смятат за нещо като панацея, универсалните лекари на организма, поради тяхната способност да се превръщат практически във всеки тип клетки. По-конкретно било изяснено, че в нервната система стволовите клетки са способни да продуцират нов миелин и по този начин помагат за възвръщане на загубените функции. Но за съжаление често дори възстановяването на миелина не може да предотврати инвалидност.

В новото изследване учените се опитали да разберат защо не успява "ремонтът" на миелиновата обвивка и как може да се въздейства на този процес, за да се върне функционалността на тъканите.

Когато нервните влакна губят миелинова обвивка, те не губят своите функции завинаги, но провеждат сигнал доста по-бавно. Наблюдавайки електрическата активност на нервните влакна, учените открили, че увредените нервни клетки образуват връзки със стволовите клетки. Тези съединения се оказали аналогични на това, което се наблюдава между синапсите на различните нервни влакна. Новите връзки позволяват на увреденото влакно да отделя глутамат – вещество, на което реагират стволовите клетки, за да генерират нов миелин.

Американци отгледаха копие на човешки мозък

Учени от университета на Охайо заявиха, че са успели да отгледат почти пълно копие на човешки мозък. Ръководителят на изследването &nd...

Когато учените изкуствено потискали връзката между увредените нервни влакна и стволовите клетки, възстановяването не било възможно.

Според д-р Карадотир тяхната изследователска група за първи път е успяла да покаже, че увредените нервни клетки общуват със стволовите с помощта на синаптичните връзки – същите съединения, които те използват за комуникация помежду си.

Сега учените планират да пристъпят към търсене на методи за подобряване на тези връзки за съдействие на процеса по възстановяване на миелина в терапията на нервните заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com