Учени създадоха крайник на плъх в лаборатория

24252
Учени създадоха крайник на плъх в лаборатория
Снимка: Deja book

Учени от Масачузетската обща болница са отгледали в лаборатория крак на плъх с функциониращи вени и мускулна тъкан, пише CNET.

“Сложната природа на крайниците прави създаването на биологично функционален заместител изключително трудно. Крайниците съдържат мускули, хрущял, кръвоносни съдове, сухожилия, свръзки и нерви, всеки от които трябва да се възпроизведе и изисква специална поддържаща структура, наречена матрица”, казва Харолд От, който е старши автор на научния доклад, публикуван в журнала Biomaterials.

Мозъкът и лимфната система се оказаха свързани

Екип от учени от университета във Вирджиния в САЩ  установи, че мозъкът и лимфната система са свързани чрез съдове - нещо, което ...

Мускули и вени се отглеждат в лабораторни условия от стволови клетки. Използването на генетичния материал на пациента намалява риска от отхвърляне на транспланта и прави ненужно прилагането на имуноподтискащи лекарства. Проблемът при отглеждането на цял крайник е, че крайникът е по-сложен и съдържа повече различни тъкани, обясни д-р От.

Учените са разрешили този проблем чрез техника, използваща клетки от орган на донор за създаване на неутрална матрица, в която се поставят клетки от пациента. Техниката се използва за създаване на бъбреци, черен дроб, сърца и бели дробове, макар и само в животински модели за изследователски цели.

За да създаде крайника, екипът е потопил в специален разтвор предния крак на умрял плъх, като така е свалил клетъчния материал, запазвайки кръвоносната и нервна матрица. Запазеният материал е послужил като структурна основа за нови клетки. Същевременно са отгледани мускулни клетки от втори плъх. Матрицата от донорския крайник е поставена в контейнер за биологични и химични процеси, известен като биореактор, и в нея са инжектирани протоклетки.

Реакторът е напълнен с хранителен разтвор, а след пет дена е приложена електрическа стимулация. Две седмици по-късно крайникът е изваден от биореактора и учените са установили, че съдовите и мускулни клетки се размножават правилно и при стимулация мускулите се съкращават с 80 процента от силата на мускулите на новородено животно.

Луните на Плутон танцуват хаотично (ВИДЕО)

Последните изследвания на данни от телескопа Hubble показват, че две от луните на Плутон – Никта и Хидра, се клатушкат в непредв...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно