Учени създадоха ембрионални стволови клетки без ембриони

73179
Учени създадоха ембрионални стволови клетки без ембриони
Снимка: Thinkstock

Учени от САЩ и Япония са направили пробив в изследванията със стволови клетки, откривайки евтин и лесен начин да препрограмират възрастни клетки от мишки и да ги върнат в състояние, наподобяващо ембрионалното, когато клетките са способни да се диференцират в различни клетъчни типове и тъкани, предаде БТА.

С други думи - специалистите са успели да получат ембрионални стволови клетки без ембриони, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

До 5 години ще създадат жив динозавър от ембрион на кокошка

Идеята за „раждане“ на динозавър по изкуствен път в съвременни условия е експлоатирана многократно. Някои са на мнение, че ...

От откриването на ембрионалните стволови клетки, учените имат големи надежди за използването им в лечението на редица заболявания заради тяхната плурипотентност - способността да се развиват в различни клетки и тъкани.

Проблемът с ембрионалните стволови клетки обаче е, че извличането им означава унищожаване на ембриона, което повдига етични въпроси. С новия метод тези опасения отпадат.

През 2006 г. учените предлагат алтернатива на ембрионалните клетки - т.нар. индуцирани плурипотентни клетки. Това са нормални възрастни клетки, върнати в недиференцирано плурипотентно състояние чрез внасянето на външен генетичен материал. Проблемът с индуцираните плурипотентни клетки обаче е, че могат да се диференцират само в някои клетъчни типове, за разлика от ембрионалните, които са в състояние да се развият във всеки тип клетка.

Сега авторите на настоящото проучване - специалисти от японския Институт за физико-химически изследвания и техни колеги от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън и Харвардския медицински колеж в САЩ са демонстрирали, че всяка зряла възрастна клетка (соматична клетка) има потенциала да се превърне в еквивалент на ембрионална стволова клетка.

За ползата от ембрионалните стволови клетки

Ползата от ембрионалните стволови клетки, извлечени от пъпната връв непосредствено след раждането е, че при тяхното прилагане относител...

Учените са демонстрирали в предклиничен модел новаторски и уникален начин за препрограмиране на възрастни клетки, който не изисква внасянето на външна ДНК - процес, използван при индуцираните плурипотентни стволови клетки.

В експериментите специалистите са оставили зрели възрастни клетки да се размножат, след което са ги подложили на стрес до почти краен предел, излагайки ги на различни стресови фактори - травма, ограничен кислород, киселинна среда. Учените са установили, че до дни клетките са оцелели и са се възстановили от стресовите стимули, връщайки се по естествен начин към състояние, подобно на това на ембрионалните стволови клетки.

Получените по този начин клетки, наречени STAP (Stimulus-triggered acquisition of pluripotency - Придобита под въздействие на стимули плурипотентност) клетки, са били в състояние да се диференцират и да се развият в различни клетъчни типове и тъкани в зависимост от условията, в които са поставени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com