Учени откриха клетки на 75 милиона години в кост от динозавър

21778
Учени откриха клетки на 75 милиона години в кост от динозавър

Учени да открили клетъчен материал от динозавър, в който вероятно има червени кръвни телца, пише CNET. Останките от мека тъкан са намерени в кости на 75 милиона години, датиращи от периода креда на мезозойската ера. Изследователи са попадали на такива останки във фосили и преди, но новооткритите са много добре запазени. Екипът от Лондонския кралски колеж, който е проучвал фосилите, посочва, че явно меките тъкани са в състояние да се запазят значително по-дълго време, отколкото се е смятало досега. Много учени са на мнение, че протеините се разграждат по-бързо и могат да се съхранят не по-дълго от 4 милиона години.

„Това проучване е особено впечатляващо с откритието на структурни останки от кръвни клетки и колагенови фибри в зле запазени фосили. Това предполага, че такъв вид тъкани може да е съхранен в голяма част от фосилите“, обяснява един от авторите на изследването д-р Сузана Мейдмънт.

Откриха динозавъра, вдъхновил легендите за драконите?

Фосил на непознат вид динозавър, чийто врат е два пъти по-дълъг от тялото, беше открит от канадски учени в Китай. Динозавърът е дълъг ...

По думите ѝ тези фосили може да се окажат полезни части от пъзела на динозавърската еволюция, които ще разкрият детайли за превръщането на древните животни в топлокръвни създания и връзката между различните видове.
Осемте проучени проби са взети назаем от колекцията на Природонаучния музей в Лондон, където се намират от над сто години. Най-напред те са сканирани с електронна микроскопия, която използва електронни лъчи, за да изследва структурата, местоположението и състава на меката тъкан във фрагментите.

При втората фаза екипът е приложил йонен лъч, който прилича на електронния, но съдържа поток от йони, подходящ за срязване на пробите и наблюдение на вътрешната структура. За засичане на влакнести структури пък е използван трансмисионен електронен микроскоп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно