Учени откриха как да спрем да стареем

59698
Учени откриха как да спрем да стареем
Снимка: Thinkstock

Отстраняването на група гени може да доведе до рязко удължаване на живота, са открили учени. Резултатите от изследването, продължило повече от 10 години, е най-големият прогрес в генетиката.

Резултатите от постижението са публикувани в сп. Cell Metabolism, съобщава Independent.

Активирането на ген в ключови органи забавя стареенето

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizm...

В своята работа международен екип учени на базата на Вашингтонския университет в Сиатъл и Института за изследване на стареенето "Бък" (САЩ) са открили у дрожди (вида Saccharomyces cerevisiae) 238 гена, чието отстраняване увеличава продължителността на живота. Специалистите изследвали 4698 щама дрожди, като във всеки изключвали по един ген.

Генетиците успели да изследват хода на забавянето на стареенето на организма, като проследили активността на транспортните рибонуклеинови киселини (тРНК).

Около половината от изследваните гени присъстват у бозайниците, включително човека. Учените се надяват, че в бъдеще ще успеят да създадат лекарствени препарати, които позволяват да се потиска работата на определени гени и по такъв начин да се удължи животът.

Сега генетиците изследват взаимовръзката между откритите 238 гена с останалите, както и тяхното значение за бозайниците.

Босилекът забавя стареенето

Босилекът е много полезна съставка, която значително забавя процеса на стареене. В Индия босилекът е свещено растение, за което има мн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com