Учени: Не следвайте примера на Анджелина Джоли!

6463
Учени: Не следвайте примера на Анджелина Джоли!
Снимка: Getty Images

Учените съветват жените да се въздържат от последване на примера на Анджелина Джоли, която обяви, че се е подложила на операция по отстраняване на яйчниците и фалопиевите си тръби, заради генетична обусловеност към развитие на рак.

Лекарите са категорични, че мутациите на гена BRCA1 не винаги са свързани с опасното заболяване, съобщи Nature News.

Когато знанието може да унищожава

Операцията по премахване на яйчниците, която си направи холивудската икона Анджелина Джоли, се превърна в огромна медийна сензация. Но ...

Оказва се, че мутациите на BRCA1 и BRCA2 изобщо не е трудно да бъдат установени – по-неопределено е тяхното влияние върху злокачествените образувания. Работата е там, че учените все още не са събрали достатъчно база данни за изследването на пациентите, за да се докаже статистически достоверността на тази причинно-следствена връзка.

Подобни слабо изучени мутации се наричат варианти от неопределено значение.

Проблемът се усложнява и от факта, че до 2013 година върху тестването на BRCA монопол е имала частната американска компания Myriad Genetics, която отказва да публикува статистическите си данни за връзката между мутациите на тези гени и рака.

В същото време учените, събиращи своята общодостъпна база данни, стигат до извода, че варианти от неопределено значение на BRCA са напълно безвредни.

„Колкото повече хора преминават тестовете, толкова повече установяваме носителите на конкретна генетична мутация и от варианта на неопределеното значение, той преминават към категорията на безопасните“, казва генетикът Катрин Натхансън от Университета в Пенсилвания.

Защо операцията на Анджелина Джоли не е ПР, а послание

Най-уважаваната жена в света Анджелина Джоли шокира с решението си да премахне и яйчниците си като превенция срещу рака, както преди то...

Неопределените резултати от генетичното тестване често кара жените да се решат на ненужна операция (от страх от рака).

Само през 2014 година в щата Кънектикът четири жени са премахнали млечните си жлези и и яйчниците, разбирайки за мутацията в гените им BRCA1 и BRCA2, които еднозначно не са свързани с повишен риск от рак.

През 2013 година Анджелина Джоли разбира за генетичната си предразположеност към рака на гърдата и премахва млечните си жлези.

Това нейно решение доведе до явлението „Ефектът на Анджелина Джоли“. Само във Великобритания, броят на жените, преминали генетична диагностика нарасна с 250% за месеците юни и юли.

 

Анджелина Джоли премахна яйчниците и маточните си тръби

Актрисата Анджелина Джоли е претърпяла операция за премахване на яйчниците и маточните си тръби. Мярката е била наложителна, тъй като л...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com