Учен предрече гибел на Америка от мегаземетресение

20420
Учен предрече гибел на Америка от мегаземетресение
Снимка: Thinkstock

Мощно земетресение, което ще разкъса Американския континент на няколко части и може да отнеме живота на 40 милиона души, прогнозира ученият от Иран Мехран Кеше, пише Мегавселена.

Тектонският мегаудар, който ще стане продължение на японското земетресение, по думите му, може да се случи още тази година, по-конкретно – още утре. Изданието "Московски комсомолец" се е обърнало към руски специалист да коментира заявлението на иранеца.

Индийската тектонска плоча: епицентър на най-мощните земетресения през последното десетилетие

Светът силно се развълнува от опустошителното земетресение, което разтърси Непал в началото на тази година. Но това, което не стана ясн...

Доктор Кеше прогнозира земетресение с магнитуд над 10 под Рихтер. Трусовете, по думите му, ще бъдат толкова мощни, че ще разкъсат Калифорния и някои други близки райони на части. Освен това континентите Северна и Южна Америка ще бъдат разделени от земетресение, което може да е още по-силно от това в Калифорния.

Коментар на доктора на физико-математическите науки Валерий Трубицин:

"Мощно земетресение на границата на Северна и Южна Америка е невъзможно поради това, че там няма никакви предпоставки за подобно събитие.

На Земята има два центъра на тектонска активност, способни да предизвикат разрушителни трусове – в Япония и Чили. Те са се образували вследствие на постоянно изригващи от недрата на земята вещества в така наречения Тихоокеански хребет. Това е хребет на дъното на Тихия океан, на който има много действащи вулкани.

Теорията, че има цикличност на мощните земетресения, не е коректна

Случи се нов, по-силен трус. Той е е факт заради сблъсъка между индийската и подазиатската тектонични плочи. Затова и в случая не се по...

Изкачвайки се нагоре, подземната магма постепенно се разпълзява в противоположни посоки и – изстивайки, формира тежка дънна платформа – океанска кора. В района на Япония тази плоча се опира в Евразийската, като се трие в нея и постепенно потъва надолу. В района на Чили този процес се случва под Южна Америка. Движението на застиналото дънно вещество под континенталните плочи води до земетресения.

В района на Северна Америка, разбира се, също съществуват плочи – например Карибската, но те са доста по-малки и не са способни да предизвикат силно земетресение. Дори ако ново земетресение се случи в района на Чили, континентално разкъсване няма да има.“

През 2007 година учени от Оксфорд и Калифорнийския университет публикували изследване, в което предсказвали възможно разрушаване на Лос Анджелис. То било аргументирано с нарастване на напрежението в разлома Сан Андреас, който преминава по тихоокеанското крайбрежие на САЩ и се е образувал поради изместване на Тихоокеанската плоча спрямо Северноамериканската.

Експерт: Не се очакват силни земетресения в България

В България не се очакват катастрофални земетресения. Това заяви ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния ин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно