Учен откри отровна жаба с цената на собственото си здраве

21339
Учен откри отровна жаба с цената на собственото си здраве

В Бразилия е открита първата в света отровна жаба. За разлика от много токсични (отравящи при контакт с тяхната кожа или слюнка) земноводни, жабата Corythomantis greening е способна съзнателно да въвежда отрова в организма на своите врагове със специални шипове в горната си устна. За откритието се съобщава в сп. Current Biology.

По време на полева работа в гора в Югозападна Бразилия биологът Карлос Харед от бразилския институт Бутантан вдига от земята жаба и незабележимите ѝ шипове одраскват ръката му. Силната болка продължава около пет часа. Учените изясняват, че токсинът на Corythomantis greening е двойно по-силен от отровата на гърмяща змия.

Кръстиха нов вид дървесна жаба на принц Чарлз

Новооткрит вид дървесна жаба беше кръстена на британския престолонаследник принц Чарлз. Благодордникът получил това признание за благот...

В същата гора биолозите открили и друга отровна жаба – Aparasphenodon brunoi. Нейният токсин се оказал още по-мощен – 25 пъти по-силен от този на гърмяща змия. Но този път учените проявили предпазливост и не взели животното с голи ръце.

Corythomantis greening и Aparasphenodon brunoi не се явяват "роднини". Изхождайки от това, учените решил, че способността активно да се защитават с помощта на отрова се е развивала нееднократно у различните обитатели на тропическите гори в хода на еволюцията, макар че учените разбрали за нея едва сега, пише Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно