Топлата вода я открили неандерталците

20996
Топлата вода я открили неандерталците

Топлата вода не е лукс, а жизнена необходимост. Освен това въпросният факт е бил известен преди хиляди години, когато по планетата ни са бродели неандерталците.

Именно те са били първите жители на планетата, които са използвали топла вода за лични цели. Такова откритие са направили съвместно археолози и палеонтолози от Испания.

Неандерталците са се отдавали на пещерно изкуство

Поредица от линии, издълбани в скалата в пещера в близост до югоизточния връх на Европа навеждат на мисълта, че неандерталците са били ...

Учените изследвали останки от неандерталци и отбелязали, че всъщност битът на тези наши предци съществено се е отличавал от живелите преди тях. Например те ходели на лов с метални оръжия, строили по-укрепени домове и имали специални места за подгряване на вода.

По такъв начин рухва митът, че неандерталците са се миели само в речните води или под дъжда. Обратно – те са правели специални приспособления, в които се събирала вода, а след това я затопляли и използвали за хигиенизиране.

Резервоарите за съхранение на вода били открити от археолози, които провеждали разкопки в пещерите на Каталуния. Специалистите извели следното заключение: водата се събирала в специални резервоари, около тях запалвали огньове, а в самата вода хвърляли нагорещени камъни. Така неандерталците си осигурявали топла вода.

 

Неандерталците са се появили най-малко преди 430 хил. години

Произходът на неандерталците датира отпреди най-малко 430 000 години. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Зак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно