Теорията, че има цикличност на мощните земетресения, не е коректна

21532
Теорията, че има цикличност на мощните земетресения, не е коректна

Случи се нов, по-силен трус. Той е е факт заради сблъсъка между индийската и подазиатската тектонични плочи. Затова и в случая не се получиха само затихващи трусове, каза проф. Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет на въпрос защо вчера (12 май) имаше по-силно земетресение, след като уж би трябвало да се е освободило напрежението в земните недра.

Категорично такова нещо в България в момента не може да се случи. Трусът в Непал засегна регион от около 150 на 70 километра. Такова земетресение е твърде далеч, за да активира процеси на наша територия. Преживяхме трус от 9 по Рихтер през 2004 година в Суматра и той не оказа влияние на българска територия, заяви проф. Рангелов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Жертвите на второто разрушително земетресение в Непал се увеличават

Най-малко 42 души са загинали, а 1117 са ранени при силното земетресение, което разтърси Непал днес (12 май). Трусът с магнитуд 7,3 п...

Наистина, през 1904 година в Кресненското дефиле е имало трус от 7,8 по Рихтер – както в Непал. Но в Непал земетресението е факт от сблъсък на тектонични плочи, докато в Кресна трусът е бил заради разтягане на земната кора – т.е. нищо общо между земетресенията, каза проф. Рангелов. Идеята, че има честота на земетресенията не е съвсем коректна. В България, през миналия век за 30 години има четири труса от около 7 по Рихтер. После, за по-дълъг период от време, не се случи нищо, заяви експертът.

В момента само Япония има система за ранно предупреждение при земетресение. Системата се задейства в момента, в който стана трусът. Предварителното в случая е, че всеки трус има два вида вълни. Първите са надлъжни, които са по-чести и по-слаби, а вторите са тези, които носят разрушенията и са с по-голяма амплитуда. Системите в Япония се ползват за изключване на ключови производства, които могат да пострадат при разрушение, каза професорът. Той добави, че заради високата степен на развитие на технологиите в Япония такива съобщения получава и населението. Тези системи, за да бъдат пуснати, японците са минали пет години обучение, посочи професорът.

За финал проф. Рангелов заяви, че ако е в стара сграда при мощен трус, ще се скрие под касата на вратата. При ново строителство би застанал навътре, далеч от външни стени. А в панелка – близо до асансьорна клетка, но не вътре в асансьорната клетка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com