Татуировките - защо са ни нужни?

58250
Татуировките - защо са ни нужни?
Снимка: БГНЕС

Тях ги има по тялото на професори, студенти, интелектуалци и спортисти, тийнейджъри и възрастни. Холивудските звезди с гордост ги показват на червения килим, нашите приятели, колеги -  журналисти също имат…

Кожата е онази граница, която ни отделя от околните. Тя разказва на външния свят за вътрешния ни живот. „Всичко, с което покриваме или украсяваме кожата е своеобразен език  на общуване, обяснява психоаналитикът Дидие Анзьо. – С помощта на татуировките ние може да изразим неизказаното – емоциите, чувствата и желанията."

Bulgaria Tatto Expo: Татуировките не са, което бяха

Татуировките вече не са това, което бяха - технологиите напредват много, а майсторите стават все по-добри. Татуирането е едно от най-...

Но какво казват рисунките по тялото?

В колективното подсъзнание татуировката е акт на неподчинение, нарушаване на табуто.

Но младите не я използват само за провокация. По този начин те заявяват: ”Аз съм тук!” Татуировките, направени в преходната младежка възраст ни връщат към обреда на инициацията в първобитните племена. Те символизирали преобразяването на детето, което е собственост на родителите, във възрастен, който може да прави със себе си и тялото си всичкото, каквото иска.

Тийнейджърите с татуировка се държат по-свободно. Установено е, че 83% от млади с татус са имали сексуални отношения, докато при онези, които нямали процентът е 36%, пише psychologies.ru.

Но не само младите утвърждават своя Аз с помощта на татуировката.  Все повече успешни, състоятелни хора я използват като средство за изразяване.

Отказаха молба за паспорт на най-татуирания човек във Великобритания

34-годишният Матю Уелън сменил името си на „Краля на мастилената земя, бодиарта и екстремното изрисуване“, поради което вла...

Желанието да имаш татуировка може да бъде свързано с различни причини.

„Ако по-рано тя е свидетелствала за физическа издържливост, израз на протести или принадлежност към определена група, то днес това е начин да постигнем телесна уникалност, един вид удостоверение за личността, което се чете върху тялото”, казва антропологът Силке Волраб.

Модата на татуировките е следствие от набиращите скорост социални промени. Убедени ли сме, че местоживеенето ни, заниманията и семейното положение, няма да се променят след пет години или след една? Татуировките са като лекарство от скоротечността, като начин да направим нещо, което ще ни остане за цял живот.

Може да премахнем татуировката, но на кожата, така или иначе, ще остане следа. Затова в нашия непостоянен свят татуировката по-скоро успокоява, отколкото внушава тревога.

Но какво ни дава? Тръпчивия, почти забравен от нас, вкус на необратимостта.

Франция ще забрани цветните татуировки

Цветните татуировки скоро ще бъдат забранени във Франция, съобщи президентът на Синдиката на художниците на телесни рисунки, предаде БГ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно