Създадоха "умна" чиния, която брои калориите

12857
Създадоха "умна" чиния, която брои калориите
Снимка: Thinkstock

Отчитането на калории става все по-лесно и по-точно, благодарение на бурното развитие на персоналните технологии, а екип от инженери предлага да замести обикновената чиния с нов “умен” съд, пише Popular Science.

SmartPlate има три отделения и напомня на обикновена детска пластмасова чиния. В стените й обаче са скрити нейните необичайни способности - три малки дигитални камери, които използват алгоритъм за разпознаване на предмети, идентифицират храната, сложена във всяко отделение. Наред с това в интелигентната чиния са интегрирани сензори за тегло. Така оборудвана SmartPlate се свързва с онлайн база данни и изчислява колко калории са сложени в нея. Разпознаването на изображения е толкова прецизно, че различава филии от бял и черен хляб. Събраната информация се предава към придружаващо мобилно приложение в смартфон.

ЕП иска етикети с калориите върху алкохола

Европейската комисия трябва да внесе най-късно през 2016 г. предложение за оповестяване на калориите върху етикетите на алкохолните нап...

На пазара има, разбира се, множество джаджи, които биха могли да се конкурират в броенето на калории. SCiO, например, анализира молекулярния състав на веществата и предоставя информация за хранителната им стойност. TellSpec използва лазерен спектрометър, за да идентифицира храна. Междувременно приложения за смартфон като Lose It и MyFitnessPal използват инструментите, които вече са на разположение в мобилното устройство.

Това, което отличава SmartPlate, е автоматичното й функциониране. Тъй като тя измерва и разпознава всичко, което се сложи в нея и идентифицира храната чрез база данни, възможността за човешка греша е съвсем малка. Друго предимство е, че е чиния, каквато така или иначе се използва при хранене, а не отделно устройство. В момента създателите й провеждат кампания за финансиране в Kickstarter и при успех планират да започнат доставките й през 2016 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com