Създадоха триизмерен модел на мозъка на древна маймуна

9935
Създадоха триизмерен модел на мозъка на древна маймуна

Международен екип учени за първи път създадоха триизмерен компютърен модел на мозъка на маймуна – древната Victoriapithecus, става ясно от статия в изданието Nature Communications. Моделът е създаден с помощта на компютърна томография.

Учените от Макс Планк институт за еволюционна антропология и университета Дюк отбелязват в статията, че след провеждането на детайлно сканиране на древен череп на маймуната, чийто вид се е появил преди не по-малко от 15 милиона години, те се учудили от скромните размери на мозъка на примата.

Учени "хакнаха" мозъка на маймуна, за да контролират действията й

Ново изследване показва, че мозъкът може да бъде манипулиран с изненадващо ниво на прецизност, пише Motherboard. Международен екип от у...

Мозъкът на древната Victoriapithecus, останки от който са открити в Кения, се оказали с обем 36 кубически сантиметра, което е наполовина по-малко от мозъка на съвременните маймуни.

В същото време специалистите отбелязват сложността на мозъка на древната маймуна, като компютърният модел показва, че част от мозъка, отговаряща за обонянието, е три пъти по-голяма от очакваното.

Това позволило на учените да направят предположение, че обонянието на древната Victoriapithecus е било по-добро, отколкото на много маймуни, живеещи днес.

 

Клинт Истууд помогна на учените да разберат как мозъкът съхранява спомени

Снимки на Клинт Истууд, Хали Бери и кулата в Пиза помогнаха на неврофизиолозите да изяснят как нашият мозък записва единични нови споме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com