Създадоха алгоритъм, който може да визуализира сънищата

23272
Създадоха алгоритъм, който може да визуализира сънищата

Японски екип от учени, ръководен от Юкияши Камитани, успя да създаде уникален алгоритъм, който е в състояние да предвиди какви сънища ще сънува даден човек. Успоредно с това учените намерили и начин да възпроизведат в реално време изображенията, които мозъкът създава, докато спим.

За целта те използвали магнитен резонанс, който им позволява да наблюдават притока на кръв в мозъка, за да придобият представа за дейността и респективно сънищата, създавани от нея, информира digital.bg, цитиран от БЛИЦ.

Учени направиха мозъка прозрачен

Учените от университета в Станфорд са на път да сбъднат мечтата на мнозина невролози: за да проследят най-сложните невронни връзки, те...

Ключовата идея, която стои зад технологията им, е, че мозъкът работи по идентичен начин всеки път, когато се сетим за едно и също нещо. Експериментите, които те провели, им позволяват да проследяват неговата активност в продължение на три часа, докато доброволци са поставени в специални машини. След това учените ги събуждали и започвали да им задават въпроси, свързани със сънищата им, а процесът бил повторен повече от 200 пъти върху всеки един от тях.

Благодарение на информацията, която те получили докато им показвали изображения от предполагаемите неща, които са се появили в съня им, учените успяли да създадат уникален алгоритъм, базиран изцяло на мозъчната активност.

Учените разбирали дали снимките отговорят на реалните видения, като проследявали дали респондентът реагира по същия начин, както по време на сън.

В момента технологията дава точни отговори в около 60% от случаите, в които прецизно предвижда какво ще видят доброволците, докато спят.

Откриха пряка връзка между съня и диабета

По-малката секреция на мелатонина, хормон, който стимулира съня, е свързана с повишен риск от диабет (тип 2), разкрива проучване, публи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно