Създадоха ГМО фосфоресциращи овце

3395
Създадоха ГМО фосфоресциращи овце

Група уругвайски учени в партньорство с института Пастьор в Монтевидео, обявиха раждането на генномодифицирани фосфоресциращи овце - първите в Латинска Америка, предаде БГНЕС.

"Според учените това събитие поставя Уругвай на най-високо световно научно ниво. Предишни успехи в тази област в Южна Америка са постигнали Аржентина - генномодифицирана крава, в чието мляко има човешки протеини и Бразилия - кози, които също дават мляко с човешки протеини. Уругвайските овце са родени през октомври 2012 г. в уругвайския Институт за животинско възпроизводство.

Те са се развили нормално без да показват различия от своите нормални "събратя", каза председателят на института Алехо Менчака. Всъщност разлика има, но тя не е видима. Тези овце са фосфоресциращи, ако са поставени под ултравиолетова светлина. Това е така тъй като в тяхното ДНК има внедрен ген на медуза. Тази генетична намеса не е самоцелна. Тя трябваше да потвърди ефективността на метода за въвеждане на ген от друг животински вид в ДНК-то на тези животни. Сега учените смятат да използват този научен пробив и да се опитат да го повторят с друг ген, за да се получи специфичен протеин.

Учените се надяват например да могат да имплантират ген, отговарящ за производството на някои протеин, липсващ при хора с определени заболявания. Те дават за пример инсулина. Ако той бъде внедрен в генома на овцете, впоследствие той ще се съдържа в техното мляко. След това ще се изолира от него и ще служи за производство на съответните медикаменти вече по-лесно от сега използваните методи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно