Със сълзи и рев наистина може да се постигне много

30306
Със сълзи и рев наистина може да се постигне много
Снимка: Thinkstock/Guliver

За децата плачът е обичаен метод да манипулират околните, постигайки от тях желаното – бонбон, играчка или просто внимание. От тази стратегия обаче се възползват мнозина и на зрели години – и тя дава своите плодове. Ефективността ѝ в спорове е доказана от науката.

Изследване на френски психолози, публикувано в Journal of Applied Psychology, сочи, че сълзливото изражение и тъгата върху лицето действително е "сериозен довод" в споровете и привлича вниманието към личната позиция.

Момичето, което плаче с каменни сълзи

От очите на 12-годишно момиче излизат камъчета вместо сълзи. Йеменската телевизия излъчи репортаж за нея, показвайки как от очите й из...

В експерименти участвали 232-ма студенти, разделени по двойки за водене на "преговори". При всеки на случаен принцип било определяно дадено емоционално състояние, което той трябвало да демонстрира, а в идеалния случай – да се постарае да преживее като актьор на сцената. След 25 минути подготовка започвало общуването по двойки, за което били заделени също по 25 минути.

Накрая доброволците записвали своите впечатления за хода и резултатите от преговорите.

Оказало се, че опонентът се отнася с повишено разбиране към позицията на човека, който изобразява печал и е готов да избухне в сълзи. Сам по себе си обаче плачът не е достатъчен – така било само в случаите, когато контекстът на преговорната ситуация допринасял към изслушване на партньора и опит да се възприеме неговата гледна точка. Казано с други думи – в ситуациите, въвличащи в емпатия.

Авторите отбелязват четири основни варианта на такива ситуации – когато опонентът ви възприема като по-слаб: когато той очаква, че в бъдеще ви предстои да си взаимодействате; когато ситуацията изисква активно коопериране между участниците в преговорите; и накрая – когато той чувства, че вие застъпвате "справедливостта".

Колко време продължава тъгата?

От всички емоции тъгата продължава най-дълго. Тя продължава 240 пъти повече, отколкото другите емоции, като срам, учудване, раздразнени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com