Сънят удвоява ефективността на паметта

10619
Сънят удвоява ефективността на паметта

Учените от университета на Ексетър (Великобритания) са открили поредната "топла вода", като са изяснили, че в навечерието преди изпит е необходимо да се наспим юнашки и по този начин да подобрим ефективността на запомняната информация.

Това обстоятелство е известно отдавна, но друго си е да бъде потвърдено. Здравият сън е изключително полезен за способностите на мозъка да извлича информация от паметта, изяснили са британските учени. Сънят е способен да предпази информацията от неволно забравяне, а също така да осигури по-бърз достъп до спомените.

13 невероятни факта за сънищата, които ще ви накарат да настръхнете

Представяме ви 13 невероятни факта, свързани със сънищата: 1. Забравяме 90% от сънищата си В рамките на 5 минути след събуждането си,...

Британските учени са провели изследване с цел да удостоверят доколко ефективно запомнят хората измислени думи. Участниците в тестването трябвало да научат думи, след това да се опитат да си ги спомнят и накрая да се опитат да ги възпроизведат след 12 часа, през които едната група спала, а другата бодърствала.

Резултатите показали, че участниците по-слабо се справяли със задачата веднага след "зубренето", но след 12 часа почивка успели да си спомнят много повече. Обаче групата, която в това време се отдала на здрав сън, демонстрирала почти два пъти по-добър резултат.

По такъв начин, смятат учените, свежите спомени се обработват и укрепват в мозъка, докато спим. Бъдещи изследвания ще помогнат по-детайлно да се разбере влиянието на съня върху механизма на запомняне на информация.

 

Прекалено дългият сън е опасен за здравето

Многократно сме чували за негативните ефекти от недоспиването. Оказва се обаче, че и неговата противоположност - прекалено многото сън ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com