Свинете – двигатели на еволюцията на човешкото обоняние

10500
Свинете – двигатели на еволюцията на човешкото обоняние

Обонянието на съвременните хора се е изменило в хода на еволюцията – благодарение на опитомяването на свинете. До този извод са стигнали учени, открили генетична мутация, благодарение на която много хора не усещат неприятната миризма на прасетата. Изследването на учените от Манчестърския университет е представено в сп. Chemical Senses.

Изследователите провели анализ на геномите на 2224 души от 45 региона на планетата и изяснили, че обонятелният рецептор OR7D4 обикновено се среща при африканците. Именно OR7D4 позволява на човека да усеща мириса на андростенон – феромон, изработван от свине и нерези. Той е неприятен за хората и разваля вкуса на свинското.

Влошеното обоняние предсказва момента на смъртта

Загубата на възможността да се различават отделните миризми е сериозен прогностичен фактор за смърт, твърдят американски учени, съобщи ...

Оказало се, че европейците и азиатците имат други варианти на гена OR7D4 – те или изобщо не усещат мириса на андростенон, или той им изглежда приятен. Учените смятат, че тези варианти са заели преобладаваща позиция след миграцията на древните хора от Африка.

Най-често тези варианти се срещат в Азия – именно там за първи път са опитомени диви прасета. По такъв начин измененията в ДНК са позволили на древните хора да ядат свинско, без да изпитват отвращение към него, и така са допринасяли за тяхното оцеляване.

Накрая изследователите се опитали да разберат как мирисът на свинското се е възприемал от измрелите представители на рода Homo, чийто геном е разшифрован неотдавна – неандерталците и Денисовите хора. Те изяснили, че за неандерталците мирисът на андростенон е бил неприятен. Денисовците са имали рецептор OR7D4 с толкова уникална структура, че е невъзможно да се каже с точност как са възприемали миризмата.

Сега учените работят с още 30 обонятелни човешки рецептора, за да разберат как древните хоминиди са възприемали различните миризми. Според Матю Коб, един от авторите на изследването, еволюцията на обонянието на нашите предци е определяна от промените в състава на животните, които те са ловували.

Прасетата също са способни на съчувствие

Холандски учени установиха, че прасетата, досущ като хората, могат да изпитват съчувствие едно към друго, съобщава "Дейли мейл". Досега...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com