Супер Луна се търкулва тази вечер

14310
Супер Луна се търкулва тази вечер
Снимка: Gettyimages

Тази вечер ще се наслаждаваме на така нареченото Суперлуние – ще наблюдаваме необичайно голяма Луна. Размерите на нашия естествен спътник ще бъдат с 14% по-големи поради максималното сближаване със Земята, съобщава Megavselena.bg.

Суперлунието е астрономическо явление, при което пълнолунието съвпада с преминаването на Луната през перигея, или най-близкото разстояние между нас и нашия спътник. В това време спътникът ще изглежда с 14% по-голям и 30% по-ярък от обичайно.

Тази нощ ще станем свидетели на суперлуние

Жителите на Земята ще могат да наблюдават през нощта на 11 срещу 12 юли гигантска, много ярка Луна или т. нар. суперлуние. Информацията...

В перигея земният спътник се намира с около 50 хиляди километра по-близо до нашата планета, отколкото когато се намира в най-далечната си точка – апогея. Подобни колебания в разстоянието между Земята и луната са свързани с това, че орбитата на спътника на нашата планета има форма на елипса.

Сегашното Суперлуние е първото за текущата година – предишното подобно събитие беше през септември 2014 година, а следващите две необичайно големи Луни ще видим на 28 септември и 27 октомври.

Септемврийската Суперлуна, според изчисленията на астрономите, ще бъде най-голямата от тези три и освен това ще се отнася към така наречените Кървави луни, когато сянката на Земята ще закрие диска на своята спътница и ще я оцвети в червен цвят.

Пожелаваме ви безоблачен, топъл, романтичен и незабравим уикенд, вземете максималното от лятото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com