Стволовите клетки - все още има неясноти в използването им при лечение

102553
Стволовите клетки - все още има неясноти в използването им при лечение
Снимка: Thinkstock

Опитът да се облекчи състоянието на пациентка с помощта на присаждане на стволови клетки в гръбначния мозък, взети от носната лигавица, завърши с това, че на мястото на присаждането израснало 3 см-во образувание, състоящо се от носни тъкани, съобщи сп. New Scientist.

Пациентката, която живее в САЩ е участвала в първата фаза на клинични изпитания за потенциала на назалните стволови клетки при терапия на парализа, които се провеждали в Hospital de Egas Moniz в Лисабон през 2005 г.

Със стволови клетки може да се възстановява изгорено око

Учените направиха истински пробив в офталмологията, отглеждайки роговица от много рядък тип възрастни стволови клетки, взети от помин...

Експертите от лечебното заведение трансплантирали директно в гръбначния мозък, взетите от носа проби.  През 2010 г. учените отчели успех от прилагането на този метод при 20 пациенти, чийто гръбначен мозък имал различна степен на увреждане. Според публикация Neurorehabilitation&Neural Repair, при 11 от участниците се наблюдавало подобрение на чувствителността и двигателната функция. В същото време при един от болните е отбелязано влошаване, друг  развил менингит, а у четирима имало странични ефекти.

Не е ясно дали жената е била включена точно в тази група, но се съобщава, че лечението не ѝ е помогнало, а през 2013 година, осем години след имплантирането на тъкани от носа в гръбначния мозък, на нея ѝ се наложило да се подложи на операция, заради силни болки на мястото на трансплантацията.

Хирурзите премахнали  3-сантиметрово доброкачествено новообразувание, което се състояло от носни тъкани с костици и нервни окончания, които не били свързани с други нерви.

„Този случай още веднъж потвърждава, доколко са примитивни знанията ни за това, как точно действат стволовите клетки в организма”, коментира Джордж Дейли от университета Харвард. Експерименталната терапия със стволови клетки, дори когато е проведена в съответните условия и от квалифицирани специалисти, може да има непредсказуеми последици, добавя експертът Алексей Берсенев.

"Отгледали" са мускул, който зараства сам?

В лабораторни условия учени са отгледали жив мускул, който не само изглежда и функционира както трябва, но и зараства сам при нараняван...

В наши дни в света се провеждат хиляди официални клинични изпитания на различни заболявания със стволови клетки, но броят на пациентите в частните клиники не е ясно. Няма и официална статистика за нежелателните последици от тази терапия.

В научната литература се съобщава едва за няколко случая на развитие на различни тумори в следствие на лечение със стволови клетки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com