Сперматозоидите предават "ген на реда"

7747
Сперматозоидите предават "ген на реда"

Руски учени от института по цитология и генетика към РАН са изучили пространствената организация на генома на зрели сперматозоиди на мишки.

Изследването е проведено с технологията Hi-C, която определя как си взаимодействат отделни участъци от хроматина (ДНК, свързана със структурни белтъци).

Учените изяснили, че геномът на сперматозоида е организират почти по същия начин, както и при останалите клетки. Според изследователите резултатите им доказват, че сперматозоидите предават не само собствена генетична информация, но и сведения за триизмерното подреждане на ДНК молекулите – своеобразен "ген на реда".

Дълго време се смяташе, че нишките на ДНК в ядрото са преплетени по същия начин, както например кабела на слушалките в джоба. Но в последните години станало ясно, че това не е така и ДНК е подредена в сложни триизмерни структури, които на пръв поглед изглеждат хаотични.

Били проверени различни типове клетки, включително на главния мозък, кожата и други органи. Оказва се, че "кълбетата" на ДНК са организирани приблизително еднакво във всички клетки, включително сперматозоидите – независимо че тяхното ядро е много по-малко, отколкото на останалите клетки.

Все пак има някои разлики – в сперматозоидите ДНК е свързана с други белтъци и е "завъртяна" по различен начин около тях. В бъдеще новосибирските изследователи възнамеряват детайлно да изяснят как именно е организирана ДНК в мъжките полови клетки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно