Специален шрифт ще помага на хора с дислексия да четат

41376
Специален шрифт ще помага на хора с дислексия да четат
Снимка: Gettyimages

За хората с дислексия научаването на четене, писане и езикови умения може да бъде борба, продължаваща цял живот, както и източник на негативни емоции, пише CBS News. Холандският дизайнер Кристиан Бьор се опитва да помогне на дислектиците, създавайки специфичен шрифт, наречен Dyslexie, който може да направи четенето по-лесно. Завършилият Ултрехтския университет Бьор се е вдъхновил от собствените си трудности с дислексията. На пръв поглед буквите изглеждат като съвсем обикновен шрифт. Той обаче е разработен така, че разликата между отделните букви и знаци да е по-отчетлива.

Дислексията е нарушение, появяващо се, когато мозъкът се затруднява при разпознаването и обработването на определени символи. Установено е, че то засяга около 10 процента от световното население. Някои хора с дислексия срещат трудности при четене и буквуване, а други при писане или различаване на ляво и дясно.

По-голямо разстояние между буквите помага при дислексия

Децата, страдащи от дислексия (затруднения при четене), могат да се справят доста по-добре, ако буквите в текста са по-разредени, сочи ...

На уеб страницата си Бьор казва, че „когато четат текст с шрифта Dyslexiе, хората с дислексия се затрудняват по-малко и грешат по-рядко“. Бьор е провел изследване, което показва, че шрифтът дава възможност на деца с нарушението да правят по-малко грешки при четене. По думите на дизайнера учени от Твентския и Амстердамския университети също са проучили ефекта на шрифта и са допринесли за резултатите.

 

 

 

Книги на килограм в защита на четенето

Собствениците на книжарници в китайския мегаполис Чунцин са започнали да продават книгите на килограм, а не на бройка, съобщи в. "Чайна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com