Социален робот заменя домашните ни любимци

18628
Социален робот заменя домашните ни любимци
Снимка: Thinkstock/Guliver

Синтия Бризийл от Масачузетския технологичен институт представи своята най-нова разработка - социалния робот Джибо. Той е призван да замени като компаньон домашните любимци, пише в. Daily Mirror.

На външен вид уредът прилича на кръстоска между мегафон и будилник. На главата му е монтиран екран, чрез който машинката общува с господаря си, информира БТА.

Любящо семейство и домашен любимец = щастлив живот

Учените не престават да търсят пътя към дългия и щастлив живот. Американско изследване установи, че любящото семейство, пълноценните о...

Според създателката на Джибо той е първият социален робот, способен на интерактивни действия със стопанина си. Машинат може да общува, като използва технология за разпознаване на лицето. Неговото "око" ви проследява навсякъде в стаята, като може дори да ви снима на фотоси или на видео.

18-сантиметровият помощник се грижи за всички телефонни повиквания на стопанина си, напомня му кога трябва да си изпие хапчето и чете приспивни приказки на децата преди лягане.

Д-р Бризийл е професор в Масачузетския технологичен институт. Нейният робот Джибо струва 300 британски лири. По нейните думи той е истински домашен помощник и душеприказчик, а не просто някакъв механичен уред.

На демонстрация в Ню Йорк неговата създателка го попита: "Как си, Джибо?", а той и отвърна: "Прекрасно, благодаря ти за вниманието!".

Много жени предпочитат домашния любимец пред партньора си

Десет процента от британските жени предпочитат домашния любимец пред партньора си, установи британско изследване, цитирано от в. "Дейли...

Джибо се зарежда посредством безжични устройства, разположени на стратегически места в дома. Той ще бъде на пазара в края на 2015 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com