Слънчевата светлина тласка към самоубийство

68929
Слънчевата светлина тласка към самоубийство
Снимка: Thinkstock

Това, че мрачните дни повишават риска от самоубийство, учените са установили отдавна. Но е странно ,че най-голям брой самоубийства се случват не през зимата, а в първите дни на пролетта.

Почти всеки човек, поглеждайки към облачното сиво небе неволно започва да изпитва мрачни чувства.

Как да си гарантирате самотата

Някои хора, страхувайки се от трудностите, които могат да възникнат в отношенията, несъзнателно прилагат определени стратегии, които им...

Австрийските психиатри Бенджамин Високи и колегите му от медицинския университет на Виена решили да проучат въпроса, изследвайки 69 хил. случая на самоубийства, станали в продължение на 40 години (от 1970 до 2010 г.) и съпоставили данните за времето, съхранени в метеорологичните станции.

Това звучи повече от странно, тъй като именно през зимата, а не през пролетта се отбелязва най-голямо разпространение на случаите на клинична депресия. При това да важни два периода: първите 10 дни е пикът на самоубийствата, но след като броят на слънчевите дни премине две седмичен период, суицидният риск значително се понижава и още половин месец се намира в минимума.

Опитвайки се да намерят отправната точка и в търсене на обяснение на тези странни закономерности, учените обърнали внимание на сезонната промяна на серотонина – хормонът на радостта, отговарящ за стабилността на настроението.

Както е известно механизмът, който довежда човек до трагичното решение е свързан с отделянето на серотонин – неговият недостиг води до клинична депресия. Слънцето помага на мозъка да задвижи процедите на изработването на това вещество, а недостигът на слънчева светлина води до понижаването на нивото му.

Към края на зимата нивото на серотонина може да се окаже рекордно ниско – това задълбочава депресията и повишаване на суицидните настроения.

Когато на детето му е скучно в училище

Детето е разсеяно, не си пише домашни, не слуша учителите. Как да му помогнем да се концентрира върху уроците? Отсъстващ поглед, безпок...

Но защо хората започват да ги въплъщават именно в първите дни на пролетта, когато нивото на серотонин би трябвало да се изравнява? Викоси видял обяснение във факта, че често серпотонина действа като антидепресантите – вместо да подобни настроението, тай първо повишава мотивацията и целеустремеността на човек.

Австрийските психиатри отбелязват, че до момента, когато нивото на повишаване на серотонина в кръвта води до хармонизиране на настроението, той предизвиква краткосрочен период на импулсивност – именно тогава човек може да вземе непоправимо решение. След две слънчеви седмици серотонинът накрая започва да изравнява настроението и „прозорецът”, благоприятстващо самоубийството, се затваря.

Определена роля може да играе и физическото изтощение, което се проявява остро именно в началото на пролетта. Тогава в организма свършват запасите от витамини и минерални елементи, които му помагат да функционира нормално.

В развитите страни тази закономерност е по-слабо изразена, благодарение на подобряването на начина на хранене и научният подход към здравето. Понякога редовното използване на най-обикновените синтезирани витамини помага да се минимизира риска от възникването на депресия.

Друг интересен извод, който са направили учените е, че най-голям риск от самоубийство в първите 10 дни на пролетта има сред жените, а най-голямо понижаване на риска след първите две пролетни седмици – при мъжете. Защо е така учените предстои да установят.

Защо европейци и американци отиват на "джихад"?

Президентът на САЩ Барак Обама обеща да унищожи "Ислямска държава", но за целта той ще трябва да убие и не малко свои съграждани и ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com