"Сложиха каишка" на генно модифицирани организми

25840
"Сложиха каишка" на генно модифицирани организми
Снимка: Deja book

Два екипа от американски учени отбелязват съществено постижение в създаването на по-безопасни генно модифицирани организми (ГМО). Специалисти от Харвардския и Йейлския университети са пренаписали генетичния код на бактерии, така че животът и оцеляването им да зависят от определени синтетични аминокиселини, без които те загиват. По този начин учените са "сложили каишка", за да не могат генно модифицираните бактерии да се изплъзнат в природата, съобщават Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Генно модифицирани организми масово се използват в Европа, САЩ и Китай за производството на лекарства и горива в контролирани индустриални условия. Съществуват опасения обаче, че те могат да се изплъзнат извън контролираната среда и да попаднат в природата, където да причинят щети.

Човешкият мозък е най-доброто обезболяващо

Човешкият мозък притежава невероятни лечебни способности, както смятат учените. Изследвания показват, че мозъкът е способен да преодоля...

Екипите от Харвардския и Йейлския университети, ръководени съответно от Джордж Чърч и Фарън Айзъкс, са открили как да се справят с потенциалната опасност. Учените са създали бактерии с вграден механизъм за саморазрушение - те загиват, ако не получат синтезирани в лаборатория аминокиселини, които не съществуват в природата. Възможността да променят ДНК на организми, придавайки им нови свойства, отдавна е примамлива за учените. Те вече превръщат микроби във фабрики за лекарства и горива.

По-широката употребата на ГМО - например създаването на бактерии за почистване на опасни разливи, изисква "ефективна каишка", която да им попречи да се изплъзнат от контрола на специалистите и да попаднат в природата. В случая тревога поражда неизвестността какво са в състояние да причинят генно модифицираните организми "на свобода". Подобни бактерии например могат да надделеят над местните щамове и да окажат неволен ефект върху околната среда. Те са в състояние и неочаквано да предадат гени на други организми. В лабораторни експерименти двата екипа не са открили доказателства, че бактериите могат да намерят начини да се изплъзнат от контролната мярка. Учените са отгледали около 1 трилион клетки и са установили, че те не могат да живеят без синтетичните аминокиселини. Техниката е дала резултат при бактерии Ешерихия коли.

Екипът на Чърч е извършил 49 генетични промени на бактериите, за да ги направи зависими от синтетични аминокиселини. Учените не виждат "фундаментални препятствия" пред прилагането на метода върху по-сложни организми като растения и животни чрез препрограмиране на генетичния им код.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com