Скандална биоложка не успя да възпроизведе резултатите от изследването си със стволови клетки

48863
Скандална биоложка не успя да възпроизведе резултатите от изследването си със стволови клетки
Снимка: Gettyimages

Японската изследователка Харуко Обоката, която претендираше, че е направила пробив в получаването на плурипотентни стволови клетки, подаде оставка, след като лабораторията, където работеше, не успя да повтори нейните резултати, съобщиха световните информационни агенции.

Институтът "Рикен" обяви, че прекратява всякакви опити да доказва съществуването на т.нар. придобита под въздействие на стимули плурипотентност, за потвърждаване на постижението на Харуко Обоката. "Изтощена съм - каза Обоката. Не мога да разбера защо се получиха такива резултати".

Съдът на Европейският съюз уточни какво е човешки ембрион

Яйцеклетки, които не могат да се развият в човешки същества, не могат да бъдат смятани за човешки ембриони, определи съдът на Европейск...

Екипът на Обоката, която е на 30 години, предизвика световна сензация през януари, като успя чрез прости лабораторни методи да отгледа всякакви тъкани от клетки, взети от далака на новородени мишки. Проверка установи, че Обоката е направила най-малко две безспорни фалшификации за доклада за "препрограмирането" на клетките. Те се отнасят до визуалните материали, получени от различни експерименти, и от смесването на данни, недопустими според научните стандарти.

Обоката защитаваше откритието си и преди три месеца започна експерименти, с които да повтори резултатите си. Скандалът навреди много на репутацията на института "Рикен", който е сред най-престижните в Япония. Ръководителят на Харуко Обоката се самоуби през август след месеци стрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com