Синя Луна тази вечер

16617
Синя Луна тази вечер

Днес ще се наслаждаваме на така наречената Синя Луна. Събитието се смята за рядко, но няма никакво отношение към цвета на нашия естествен спътник. На 31 юли е второто пълнолуние за този месец – подобно събитие се случва веднъж на 2,7 години, пише Мегавселена.

Обикновено в годината има 12 пълнолуния – по едно на всеки месец. Но в някои години, включително и през 2015, пълнолунията са 13. Точно това тринадесето пълнолуние се нарича Синя Луна. Лунният месец трае 29,530589 земни дни, което е по-малко от земния месец, с изключение на февруари. Това несъответствие води до появата на едно "излишно" тринадесето пълнолуние в някои години.

При пълнолуние хората имат по-странни сънища

Ново изследване швейцарско показва, че по-стрнните ни сънища зависят не от смяната на сезоните, а от това дали има пълнолуние. Седмица...

Названието Синя луна произлиза от английския термин Blue Moon и съответния идиоматичен израз Once in a Blue Moon, което означава "много рядко". Тъй като на 2 юли тази година вече имаше едно пълнолуние, на 31 юли ще наблюдаваме Синя Луна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно