Ще наблюдаваме падащи звезди в небето през август

45622
Ще наблюдаваме падащи звезди в небето през август
Снимка: БГНЕС

Всяка година нашата планета преминава през няколко метеорни потока и през есента може да се наблюдават най-зрелищните "звездопади". Най-известният и очакван от тях са Персеидите, с които Земята се среща през август.

Персеидите носят името си от съзвездие Персей. При наблюдения от Земята изглежда, че "падащите звезди" се появяват от област, намираща се в това съзвездие.

Падащи звезди по поръчка

Скоро ще можем да виждаме падащи звезди по поръчка. Японски учени са изобретили секретна химична формула, която може да провокира метео...

Но това е само ефект от перспективата. Всъщност те представляват частички от космически прах, останал от "опашката" на кометата Суифт-Тътъл. Парченцата вещество с размер на песъчинки и малки камъчета веднага изгарят от ефекта на триенето, попадайки в атмосферата на Земята.

Най-голяма интензивност тази година Персеидите ще достигнат на 17 август. Това е и най-доброто време за наблюдение на нощното небе. Впрочем още сега могат да се видят отделни метеори. Персеидите са започнали на 17 юли и ще завършат на 24 август.

От 3 юли до 15 август в нощното небе можем да се наслаждаваме на метеорния поток Алфа-Каприкорниди. Най-голямата им активност ще бъде тази неделя, 2 август. Този поток е породен от шлейфа на кометата 169P/NEAT, а интензивността му е около 5 метеора на час. За жалост пълната Луна ще пречи на пълноценната гледка.

Следващата седмица се очаква и появата на Йота-Аквариди. На 6 август желаещите ще могат да "уловят" около 6 метеора на час от този поток.

Дъжд от "падащи звезди" в първите нощи на януари

Началото на 2014 г. ще се отличава с по-особен вид на звездното небе – ще имаме добра възможност да наблюдаваме ярките планети, о...

Учените съветват да наблюдаваме "падащите звезди" извън градовете, в местности, където няма смог и небесните гледки не са възпрепятствани от градското осветление и прах. Освен това най-много метеори се виждат след полунощ.

Пожелаваме ви безоблачни нощи, много уловени "падащи звезди" и сбъднати желания!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com