Секциото - фактор за развитие на аутизъм?

84155
Секциото - фактор за развитие на аутизъм?

Оперативното родоразрешение – или т.нар. секцио повишава риска от развитието на аутизъм при детето. През последните години цезаревото сечение се прилага все по-често, което предизвиква загрижеността на специалистите.

Учени от колежа Корк установили, че цезаревото сечение (секцио) повишава риска от развитие на аутизъм с 23%, а през последните години случаите на оперативно раждане рязко нараснаха.

Броколите лекуват аутизъм?

Химическите вещества в броколите могат да облекчат симптомите на аутизма, съобщи сп. PNAS. Изводът е направен въз основа на изследване...

Специалистите още се колебаят в какво точно се крие причината за връзката между цезарево сечение и аутизма. Според някои изначално някои деца се раждат с проблеми, което налага оперативно раждане, а според други – секцио се прилага при възрастни родилки. Възрастта на майката е фактор сам по себе си.

По-рано бе коментирана връзката между синдрома на хиперактивността и цезаревото сечение, но до момента няма окончателни изводи.

Специалистите са категорични, че родителите трябва да са информирани за евентуалните рискове при секцио, но и не бива да се отрича оперативното родоразрешение, когато е застрашен животът на майката и на детето.

 

Кой ще скастри Кастрева?

На 7 октомври в страната "гръмна" поредния скандал, свързан с дете, сексуално насилие, дете със специални образователни потребности и д...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com