Сателити ще събират слънчева енергия и я изпращат към Земята

10798
Сателити ще събират слънчева енергия и я изпращат към Земята

Космическите лазери са най-известни с огромната си мощ, която може да унищожи хора и дори цели планети в научно-фантастичните сюжети. Един шотландски учен се надява обаче, че те биха могли да отопляват домовете ни в бъдеще, пише MailOnline. Д-р Адриан Куартърмън от Университета "Данди" разработва лазер, който преобразува слънчевите лъчи в енергия. Системата ще включва сателити в орбитата на Земята, покрити с огледала, които ще събират слънчевата светлина и ще я превръщат в лазерни лъчи. Генерираната енергия ще се изпраща към планетата с помощта на полупроводници.

Ако технологията функционира успешно, това ще означава, че соларната енергия ще стане достъпна и в региони с преобладаващо облачно време. Първоначалните опити в Шотландия са обещаващи и сега д-р Куартърмън се надява да ги продължи в Португалия. Използваните в системата лазери са с ниска мощност и не биха могли да причинят нараняване. Все пак ученият посочва, че “бихме могли да се тревожим малко за това, кой контролира сателитите”.

Откриха нов убиец на рака

Малината унищожава раковите клетки, установиха специалисти от американският Университет Клемсън след изследвания с животни. Учените да...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно