Самотата вреди на хромозомите

57638
Самотата вреди на хромозомите
Снимка: Getty Images / Guliver

Папагалите жако за сетен път потвърдиха, че социалният стрес се отразява зле на състоянието на хромозомите. Ако тези доста общителни птици са затворени сами, то в теломерния участък техните хромозоми се съкращават по-бързо.

Ние знаем, че един от „датчиците“ на стареенето са теломерите – крайните участъци на хромозомите, отмерващи времето на живот на клетките. И също знаем, че теломерите са чувствителни към най-различни фактори. Известно е например, че клиничната депресия се съпровожда от съкращаване на теломерите – а това означава, че се съкращава и животът на клетката – клетката с къси теломери в хромозомите не може дълго да се дели и да обновява стареещата тъкан.

НАСА: Възможна е бомбардировка от космоса

Голяма част от човечеството дори и не подозира колко реална е заплахата от „космическа бомбардировка", съобщиха от НАСА. Според ...

Очевидно доказателство, че социалният стрес съкращава теломерите са получили изследователите от Ветеринарния университет във Виена (Австрия). В този случай учените работили не с хора, а с папагали – оказва се, че при папагалите жако, които трябвало да живеят сами, теломерите са по-къси, отколкото при тези, които се намирали в компания на себеподобни.

Макар че папагалите по принцип, и особено папагалите жако, са доста социални птици, те често са затваряни сами (въпреки че в Австрия това е забранено). Учените сравнили дължината на теломерите при самотните жако и при живеещите по двойки, като възрастта на птиците била от годинка до 45 г.

Както пишат изследователите в сп. PLoS ONE, при старите птици теломерите били закономерно по-къси, но когато сравнявали жако на една възраст, то при самотниците хромозомните опашки се оказвали по-малки.

Връзката между недостига на общуване и теломерите вече е проверявана върху хора, а това е първото изследване, в което тази тема се анализира с животни. (Влиянието на социалния стрес върху дължината на теломера е проверявана и върху мишки, но в този случай ставало дума за друг вид стрес – когато те се сблъсквали с пренаселване).

Наскоро стана ясно и че самотата влияе негативно върху имунитета. Добавяме към това историята с теломерите и става ясно, че самотата, независимо от нейната романтична привлекателност, е по-добре да се избягва.

Учени откриха насекоми с разменени гениталии

Учени открили първите примери на животни с обърнати като пол гениталии, съобщи Си Би Ес. Става дума за пещерни насекоми от Бразилия, пр...

Но в изследванията с теломерите винаги е необходимо да се помни, че едно нещо е да се забави тяхното съкращаване под влиянието на някакъв фактор, и друго – да се свързва това с действителната продължителност на живота и здравословното състояние.

Засега е ясно само, че самотата е вредна за хромозомите. За да се разбере как се отразява тази вреда на организма, е необходимо изследванията да продължат.

 

 

 

Вече не са нужни игла и конец за дълбоки рани, затваря ги лепило

Учени разработиха специално лепило, което вероятно ще замени използването на традиционната игла и конец, за да се зашият рани, съобщи с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com