С какво акулите са полезни на хората и как да се пазим от тях?

65791
С какво акулите са полезни на хората и как да се пазим от тях?

Данните показват, че годишно се убиват над 70 милиона акули по различни причини. Някои убиват животните за спорт, други ги залавят по грешка, а трети ловят акули заради перките им. Разхищаващата ловна практика е характерна с това, че перките на рибите биват отрязвани, след което животното се изхвърля обратно във водата, където се удавя. От 2010 година Discovery Channel обединява усилията си с "Океания", най-голямата международна организация, работеща основно за запазването на океаните. Компанията използва експертния опит на "Океания", за да гарантира верността на съдържанието в сериала, посветен на акулите, и да помогне за разпространението на мълвата за отчайващото състояние на

10 НАЧИНА, ПО КОИТО АКУЛИТЕ БИХА ПОМОГНАЛИ НА ХОРАТА

1. Характерната форма на акулите ни помага да строим по-добри автомобили. През 2005 г. известна марка автомобили се обръща към природата и създава първата в света „бионична” кола. Тя използва аеродинамичната форма на акулите, което я превръща в един от най-бързите автомобили за класа си.

2. Благодарение на акулите можем да подобрим сетивата си. Те виждат в почти непрогледна тъмнина, надушват миризми от километри и усещат дори най-далечните вибрации във водата. Анализирането на сетивата на най-големите риби би могло да помогне да разберем повече за собствените ни способности.

3. Бързото лечение на опасни инфекции и болести може да стане с помощта на химикала скваламин, които се синтезира в черния дроб на акулите. Той убива бактериални и вирусни микроби и в някои случаи може да намали развитието на туморни образувания.

4. Почистването на океаните също е сред жизненоважните ползи на големите риби. Много от тях консумират мъртви и умиращи животни и растения и по този начин поддържат океаните чисти.

5. Акулите притежават удивителна електрическа чувствителност. Резултатите от изследването на органите на големите риби, снабдени с електро рецептори, биха ни помогнали за по-добрата навигация на самолети и кораби.

6. Хищните риби помагат за филтрирането на водата. Някои акули функционират като своеобразни филтри, защото консумират големи количества зоопланктон. Това помага за пречистването на водата и премахване на вредния цъфтеж на водораслите.

Запознайте се с живота на акулите в специална телевизионна поредица

Това лято готви незабравимо телевизионно събитие, което не бива да бъде изпускано. "Седмицата на акулите" завладява Discovery Channel. ...

7. Перките и характерната форма на акулите чук са вдъхновили високотехнологичните адаптации на крилата и реактивните тела на някои самолети.

8. Акулите имат силно развита имунна система. Изследването им може да доведе до превантивно лечение на някои от най-смъртоносните заболявания.

9. Най-големите риби консумират скатове и други естествени хищници на миди, раци и омари. Намаляването на популацията на акулите води до изчезването на ракообразните.

10. Като най-древните гръбначни същества, изследването на акулите може да даде информация за произхода и еволюцията на всички гръбначни видове, включително и хората.

10 НАЧИНА ДА ИЗБЕГНЕТЕ НАПАДЕНИЕ НА АКУЛА:

В Перу използват делфини за стръв за лов на акули

Хиляди делфини са убивани на тихоокеанския бряг на Перу, за да бъдат използвани като стръв за лов на акули, въпреки, че практиката е за...

1. Избягвайте да плувате след обилни дъждове – те може да накарат сладководни риби, а с тях и акулите, да се появят в зони, в които обикновено не се срещат.

2. Никога не опитвайте да храните акули. Изключително лоша идея е.

3. Риболовните корабчета и въдиците, хвърлени от брега, привличат акулите, които търсят лесна плячка, така че не плувайте около тях.

4. Пляскането и резките движения във водата казват на акулите, че наблизо има животно, изпаднало в беда. Старайте се движенията ви да бъдат плавни и равномерни.

5. Ярките бански костюми, шарените дъски за сърф и лъскавите бижута много приличат на украшенията, с които природата е надарила рибите, така че запазете екстравагантните аксесоари за прояви, които се провеждат на сушата.

Учените са обезпокоени от изчезването на акулите

Последните данни от преброяването на акулите по света показват, че риболовците убиват средно около 1 милион акули на година. По този по...

6. Не влизайте много навътре във водата. Така се отдалечавате от хората, които могат да ви помогнат, ако ви нападне акула.

7. Ако имате кървяща или открита рана или ако сте в цикъл, не плувайте в открити води. Кръвта и човешките изпражнения привличат акулите.

8. Акулите имат силни навици. Не плувайте във води, в които наскоро е имало нападение от акула, защото същата или друга акула може все още да се навърта наоколо.

9. Старайте се да не приличате на тюлен. Когато лежите върху дъска за сърф или носите неопренов костюм и плавници силуетът ви, гледан отдолу, може да заприлича на този на тюлен.

10. Това би трябвало да се разбира от само себе си, но ако видите акула във водата, напуснете района незабавно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com