Ръкопис на Алан Тюринг ще бъде продаден на търг

47579
Ръкопис на Алан Тюринг ще бъде продаден на търг

Ръкопис на британския математик Алън Тюринг, който дешифрира секретния код на машината "Енигма", ползвана от нацистите през Втората световна война, ще бъде изложен на търг на аукционна къща Bonhams в Ню Йорк през април.

Смята се, че за документа е възможно да бъдат платени 1 милион долара. Той е написан през 1942 г., когато Тюринг се опитва да разгадае кода на германската машина "Енигма", ползвана от нацистите за секретни комуникации. Навремето се смятало, че кодът е неразгадаем, припомня AFP.

Mрачните дни на Втората световна война в "Игра на кодове"

Една от най-великите истории на нашето време започва в мрачните дни на Втората световна война. Алън Тюринг е брилянтен математик от Кей...

Търгът ще се възползва от успеха на филма "Игра на кодове" (Imitation Game), който получи 8 номинации за награди "Оскар", включително за най-добър филм, най-добър режисьор - Мортен Тилдум и най-добър актьор - Бенедикт Къмбърбач. Филмът проследява невероятната съдба на Тюринг, който след края на Втората световна война е преследван, защото е хомосексуалист, припомня БТА.

Според Bonhams документът вероятно е единственият голям ръкопис на Тюринг и досега не е показван публично. Свързан е с основите на информатиката и математически символи. Документът хвърля светлина върху начина на мислене на Тюринг, поясниха от аукционната къща.

Търгът ще се състои на 13 април, като част от приходите от него са предназначени за благотворителност. Документът е завещан от Тюринг на неговия колега, математика Робин Ганди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com