Руснаци и американци заедно ще повтарят "Марс-500"

6235
Руснаци и американци заедно ще повтарят "Марс-500"
Снимка: ESA

Институтът по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките се е разбрал с НАСА за съвместно провеждане на редица мащабни изолационни експерименти, подобни на "Марс-500".

Според вестник "Известия" руският институт и американската компания Wyle (постоянен партньор на НАСА) са подписали споразумение за разработката на сценарии за изолационни експерименти. Руснаците обаче предпочитали да не коментират договора, като наблегнали на конфиденциалност на отношенията.

Експеримент със стъкло, който ще ви вземе акъла

Замисляли ли сте се какво ще се случи, ако изсипете разтопено стъкло в кофа пълна с вода? Най-вероятно не. Звучи най-малкото странно. ...

Директорът на Института по медико-биологични проблеми Игор Ушаков разказал, че в периода до 2020 година институтът планира да проведе серия изолационни експерименти с привличането на партньори от САЩ, Европа, Япония и други страни.

"Искаме да продължим тези експерименти, като се надяваме, че сега в тях ще вземат участие членове на екипажи от различни страни, включително Русия и САЩ. Това ще бъдат смесени по пол екипажи. Ако всичко премине по набелязания план, то изолационните експерименти ще се провеждат от 2016 до 2020 г. Това ще бъде моделиране на различни полети на свръхдалечни разстояния", разказал Ушаков.

По думите му се планират изолационни експерименти от "4, 8 и 12 месеца, а може и повече".

Експериментът "Марс-500" стартира през юни 2010 година, когато неговите участници прекараха 520 дни в наземен имитатор на марсиански условия. Експериментът включваше 250-дневен "полет" от Земята до Марс, "пребиваване" на марсианската повърхност и 240 дни "връщане".

Експерименти с мишки обясниха привлекателността на бельото

С помощта на мишки американски учени описаха как и защо бельото на партньорката става привлекателно за мъжа.  Биолозите разказали...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com