Революционно лечение на Хепатит С получи разрешение за употреба в Европа

69755
Революционно лечение на Хепатит С получи разрешение за употреба в Европа
Снимка: Thinkstock

На 16 януари 2015 г. Европейската комисия издаде разрешение за употреба на иновативно безинтерфероново лечение за хепатит C. Резултатите от клиничните проучвания показват, че новата терапия постига успеваемост на лечението при 95-100% от пациентите, страдащи от най-разпространения у нас генотип на заболяването – генотип 1.

Над 98% от пациентите са завършили пълния курс на лечение, което свидетелства за много висока поносимост, което се дължи най-вече на липсата на интерферон в терапията. От друга страна, лечението е с изцяло перорално приложение, което е изключително важно за пациентите, тъй като по този начин няма да се нарушава ритъмът им на живот.

Добри резултати при изпробване на ваксина срещу хепатит С

Първата ваксина срещу хепатит С, разработена от британската лаборатория "ГлаксоСмитКлайн", предизвика силна имунна реакция в рамките на...

Лечението е подходящо за пациенти с генотип 1, за такива, които са подложени на чернодробна трансплантация; за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция. В комбинация с други медикаменти, терапията лекува и хепатит C, генотип 4.

Разрешението е получено след преглед с ускорена оценка от страна на Европейската агенция по лекарствата, поради значителния интерес, който представлява терапията за общественото здраве.

„Това е повратен момент. Имаме възможност да елиминираме напълно вируса в световен мащаб. Дали това ще се случи обаче, зависи от политическата воля в различните страни.“ - Чарлз Гор, председател на Световния хепатитен алианс.

„Терапията дава надежда за лечение с по-малко нежелани лекарствени реакции за по-кратко време. Тя може да бъде животоспасяваща за пациенти, които са в по-напреднал стадий на заболяването, както и за такива, които имат непоносимост към интерферон или поради наличие на друго съпътстващо заболяване не могат да се лекуват с досега наличните лекарства.“ – Анита, пациент с хепатит C.

Призив към депутатите - погрижете се за болните от хепатит

За повече права на боледуващите от вирусни хепатити призова лицето на кампанията „Хепатитът до мен“ Христо Гешов. Гешов, л...

Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-честата форма на хепатит C в Европа - представлява 60% от случаите в целия свят. Лечението на хепатит C е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо. Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com