Расовите и половите предразсъдъци могат да се изтриват от мозъка

30836
Расовите и половите предразсъдъци могат да се изтриват от мозъка
Снимка: Thinkstock

Учени са открили, техниката за учене по време на сън може да се използва за премахване на дълбоко вкоренени расови и полови предразсъдъци, съобщи Guardian.

Откритията потвърждават теорията, че сънят е уникален прозорец, предоставящ достъп и възможност за промяна на базови вярвания и дори предубеждения, които не знаем, че имаме.
Изследване, ръководено от Сиаокинг Ху от Северозападния университет в Китай е установило, че пускането на звукови клипове по време на сън е отстранило частично расови и полови предразсъдъци, като ефектът се е наблюдавал най-малко седмица по-късно. Ху посочва, че резултатите са изненадващи. “Обикновено очакванията са, че кратка, еднократна намеса не е достатъчна за постигане на траен ефект”, отбелязва ученият.

Откриха неочаквана причина за затлъстяването

Шумът от автомобилния трафик има връзка с наддаването на тегло. Според заключенията на изследване, публикувано в онлайн изданието на ...

Освен към явните форми на расизъм и сексизим, проучването е било насочено към т.нар. скрити предразсъдъци, които влияят на общуването. Дългосрочният онлайн проект “Имплисит” на психолози от Харвард показва, че 80 процента от хората имат предразсъдъци срещу възрастните, например, както и че хората често имат предпочитания към бели пред черни лица. Друго изследване е установило, че тези предубеждения имат последствия - при игра, в която указанията са да се стреля само по хора, носещи оръжие, играчите са склонни да стрелят по невъоръжени чернокожи играчи.

Друго проучване разкрива, че университетските преподаватели, пишещи препоръки са по склонни да включат елемент на съмнение в препоръките за млади жени, отколкото за представители на мъжкия пол, което намалява шанса на първите да бъдат наети на работа.

“Тези предразсъдъци са изучени”, казва Ху. “Те имат ефект, дори когато подхождаме с добри намерения и се опитваме да ги избегнем. Нещо повече, ние често не съзнаваме влиянието им върху поведението ни”. По време на опитите, които са описани в публикация в журнала Science, Ху и екипът му са провели с участниците упражнения, насочени срещу расови и полови предубеждения. Учените са показвали на доброволците женски лица заедно с думи, свързани с математика или наука и лица на чернокожи хора заедно с приятни думи.

Упражненията са били придружени от специфични звукови сигнали. Следващият етап от експеримента се е провел по време на 90-минутен сън. Когато участниците са преминали във фаза на дълбок сън, без тяхно знание, звуковите сигнали са били възпроизведени многократно. Тестове са показали, че след прилагане на звуково въздействие по време на сън участниците са били по-малко склонни да проявяват предразсъдъци.

Хапче доставя лекарства със захарни иглички

Швейцарският фармацевтичен гигант Novartis обяви, че ще си партнира с базираната в САЩ биотехнологична стартираща компания Rani Therape...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com