Работници задигнали древен римски саркофаг в Израел

7109
Работници задигнали древен римски саркофаг в Израел

Израелски строители открили саркофаг от времената на Римската империя и го скрили, но били задържани, пише Мегавселена, като цитира Управлението на древностите на Израел.

Специалистите смятат саркофага за рядък заради гравираните на него барелефи. От едната страна на капака е изобразен мъж в туника, с прическа в римски стил. В очните му кухини са били поставени изчезнали още в древността скъпоценни камъни. От другата страна скулпторът е изобразил амфора и лоза. Стените на саркофага са украсени с венци, глави на бикове, купидони, а също и главата на горгона Медуза, която във вярванията от тази епоха се е почитала като защитница на мъртвите.

Откриха гробница - феномен за християнската археология

Новата гробница открита от проф. Казимир Попконстантинов на остров Св. Иван се оказа празна днес, когато беше отворена за първи път в п...

Археолозите смятат, че в гробницата е бил погребан член на богато семейство, който, съдейки по изображенията на саркофага, е бил далече от юдаизма.

Строителите намерили саркофага още в края на август. Те го извадили от земята с трактор, повредили барелефите и го скрили под купчина дъски и ламарини, а участъка от строителната площадка залели с бетон, за да скрият всички следи.

Но един от работниците издал колегите си в Управлението по древностите на Израел. В нощта на 1 септември чиновници и полицаи провели обиск на строителната площадка и задържали петима работници. След разпит те показали на властите снимки и видеозапис от изваждането на саркофага.

Според израелските закони за скриване на археологически находки и увреждане на паметници виновниците може да получат до пет години лишаване от свобода. Следствието смята за инициатори на тайното изваждане на саркофага не работниците, а строителните предприемачи, двама от които са задържани.

Дават близо милион допълнително за археология по Черноморието

Допълнителни 910 000 лв. отпуска държавата за финансиране на дейности по управление и опазване на недвижими културни ценности. Средст...

"На древно произведение на изкуството, което има безпрецедентно художествено, историческо и културно значение, са нанесени сериозни щети. От уважение към интересите на собствениците на земята сме разрешили строителството на комплекс с вили с условието, че при откриването на древни артефакти работата незабавно ще спре до пристигане на нашите служители.

Но в дадения случай строителната фирма е решила да скрие находката", казва Амир Ганор (Amir Ganor), ръководител на инспекционния отдел на управлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com