Противозачатъчните свиват части на мозъка

11574
Противозачатъчните свиват части на мозъка

Противозачатъчните таблетки могат да направят жените по-неспокойни, поради свиването на части от мозъка вследствие на синтетичните хормони в хапчетата, предупредиха учени от Калифорния.

Близо 100 млн. жени по света използват противозачатъчни и са наясно със страничните ефекти – промяна в настроенията, главоболие, гадене, включително и по-тежките като съсиреци на кръвта и рак на гърдата. Ново изследване доказа, че използването на такива контрацептиви води до свиване на два ключови региона на мозъка, причинявайки изменения в мозъчната структура и функции.

Проф. Ричард Докинс за първи път в България

Българската публика за първи път ще може да се срещне на живо с едно от светилата в науката и вероятно най-известния атеист в света &nd...

Невролози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изследват мозъците на 90 жени, 44 от които употребяват противозачатъчни.

Те открили, че страничната и задната кора на мозъка при жените, използвали хапчета, е значително по-тънка от тази на жените, които не са. В резултат на изследването, учените съобщават, че противозачатъчните са отговорни за повишената тревожност и депресивни симптоми при жените, които ги използват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com