Проф. Харалд цур Хаузен: В глобален мащаб медицинската наука изостава

27796
Проф. Харалд цур Хаузен:  В глобален мащаб медицинската наука изостава
Снимка: Gettyimages

Не знам дали светът ще се справи с ебола, но се надявам. Това каза в специално интервю за БТА проф. Харалд цур Хаузен - носител на Нобелова награда за медицина от 2008 година.

Според него в глобален мащаб медицинската наука изостава. Като вирусолог той преценява, че е голям проблем, че в днешно време все още не можем да се преборим с големи епидемии като ебола. От негова гледна точка е по-голям проблемът, че медицината не може да се пребори с автоимунните заболявания у човека. Световният учен обаче заяви, че винаги е бил оптимист и е настроен положително, че това ще се случи.

Най-добре мислим, когато сме гладни

Ако сте нормален човек, то вие сигурно ставате нервни, когато сте гладни. Освен раздразнителността, обаче чувството за глад има друго п...

Той посочи, че от 1962 г. работи за изясняване ролята на инфекциите, които причиняват ракови заболявания. Смело мога да заявя, че 20 процента от причините за тях се дължат на инфекции и едни от най-важните последствия от тези мои открития са, че са разработени ваксини против рака, заяви Нобеловият лауреат. Това, което ме удовлетворява е, че следствие прилагането именно на тези ваксини се намалява развитието на раковите заболявания, допълни той.

Световният учен е категоричен, че се увеличават случаите на ракови заболявания в глобален аспект, но се намаляват смъртните случаи от тях. Има една по-добра преживяемост на пациентите, удължава се и подобрява качеството им на живот, което радва, сподели медикът. Носителят на Нобелова награда за медицина от 2008 г. проф. Харалд цур Хаузен бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на университета в Плевен на 28 октомври т.г.

Световноизвестният учен бе специален гост в рамките на Юбилейния месец на науката по повод 40-годишнината на висшето училище в Плевен.

Професорът е Нобелов лауреат като признание за епохалното му откритие, че ракът на маточната шийка има вирусна етиология и се причинява от човешките папиломни вируси. Откритието отваря нова страница в профилактиката на това злокачествено заболяване - чрез ваксини и тестове за вируси. Видният медик е роден на 11 март 1936 г. Има докторски степени по медицина от университетите на Бон, Хамбург и Дюселдорф. Води изследвания в областта на вирусологията и микробиологията в Германия и САЩ.

Хапче ще търси рак в организма

Google разработва нова технология за ранна диагностика на рака, сърдечни пристъпи и други тежки заболявания, съобщи Wired. Ключов елем...

От 1983 до 2003 г. е председател и член на Научния борд на Националния център за ракови изследвания на Германия (DKFZ) в Хайделберг, чийто почетен професор е и до момента.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com