По миризмата ще ги познаете

55575
По миризмата ще ги познаете
Снимка: Thinkstock

Всеки човек има собствена миризма, по която може да бъде разпознат с точност до 85%. Това установили учени, които открили разпознаваеми и устойчиви модели в индивидуалната телесна миризма.

Специалисти от Политехническия университет в Мадрид разработват нов биометричен метод, който позволява идентифицирането на хората именно по личния им аромат.

Какво представляват музикалните халюцинации

Силвия слуша музика. Сякаш някъде звучи радио. Само че звучи само в собствената ѝ глава. Най-интересното – тази досадна „м...

Откритието може да доведе до въвеждането на нови биометрични техники за персонална идентификация, които не са толкова агресивни, колкото използваните понастоящем.

В наши дни проверката на самоличността на повечето летища и граници е базирана върху сравнение на физическата прилика на индивида със снимката на личната карта или паспорта. И въпреки че новите електронни паспорти са трудни за фалшифициране, използването на биометрични техники, базирани върху индивидуални физически характеристики се свързва с повишена сигурност и безопасност.

Няколко биометрични техники, като ирисовата и пръстовата идентификация, дават нисък процент на грешка, но обикновено се свързват с криминалните досиета. От друга страна лицевото разпознаване дава висок процент на грешка. Поради тази причина специалистите търсят нови, по-малко агресивни методи, какъвто е разпознаването на телесната миризма, за да подобрят персоналната идентификация.

Източник: БТА

Истории за портали към чужди светове

Намираш се на едно място, но черна дупка, килер или огледало те отвеждат в друг свят. Звучи като сюжет от интересне филм или фантастичн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com