Плодовете и зеленчуците стават безполезни за здравето

17607
Плодовете и зеленчуците стават безполезни за здравето
Снимка: Thinkstock

На всички ни е известна ползата от зеленчуците и плодовете за здравето. Оказва се, че много съвременни дарове от природата губят полезните си свойства.

Толкова ли са полезни зеленчуците и плодовете? С този въпрос изданието New Scientist се обърнало към учени от различни университети по света и получили обезкуражаващи отговори. Станало ясно, че от година на година растителната продукция съдържа повече захар – в стремежа да се привлекат повече потребители производителите намаляват горчивото и добавят сладък вкус.

Вижте как да изчистите от пестициди плодовете и зеленчуците

Накисването на плодовете и зеленчуците в алкалната вода помага да се изхвърлят пестицидите, с които те са пръскани. Това каза за Радио ...

Горчивината в плодовете и зеленчуците се е изработила еволюционно – природните токсини са предназначени за прогонването на вредители. Именно благодарение на това свойство те са полезни за здравето: „токсичните“ съединения разрушават болните клетки. По този начин, като ги извличат за подобряване на вкуса, биотехнологиите едновременно премахват и полезните свойства на продуктите.

Например белият грейпфрут дължи горчивината си на органичното вещество нарингин, което на свой ред има противоязвени и противовъзпалителни свойства. Горчивото вещество кверцетин, присъстващо в зеления чай, броколите и червеното вино, е полезно при профилактиката на белодробен рак. Притоворакови свойства благодарение на съдържащия се в тях синигрин имат всички видове зеле – от градинското до брюкселското или цветното.

Но много хора и особено децата не обичат горчивата храна. По тази причина сладкият вкус измества горчивия. Например преди 30 години във Флорида горчивите бели грейпфрути били по-популярни от розовите. Днес розовите грейпфрути се продават два пъти повече. Впрочем съединенията, които правят вкуса на грейпфрута горчив, съдържат с 50% повече вещества, носещи полза на сърдечносъдовата система.

Не попада сред лидерите на хранителните продукти и зелето. За да се коригира тази ситуация, учените работят над химичния състав. Така се появило брюкселско зеле с „подобрен вкус“ – на рафтовете в западните магазини то може да се намери с обозначението kid friendly („за деца“).

За плодовете и зеленчуците ни трябват дългогодишни усилия, казва министър

Производството на български плодове и зеленчуци в следващите години ще се увеличава, но това трябва да бъде дългосрочна стратегия и д...

Но експертите поясняват, че растенията, лишени от своите оригинални фитохимични съединения, са способни само да утолят глада, но не и да донесат полза.

Специалистите съветват да отдаваме предпочитание на горчивите сортове растителна продукция. Най-полезни са тъмнозелените зеленчуци, като спанак, броколи и различни салати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com