"Пила" на зъбите направила тиранозаврите хищници

13542
"Пила" на зъбите направила тиранозаврите хищници

Тиранозаврите, алозаврите и прочие хищни динозаври са преминали на изцяло месно меню благодарение на появата на своеобразна "пила" на ръба на техните зъби.

Тя им позволявала лесно да разрязват месото и да прегризват костите на жертвите, се казва в статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

Нови разкрития: Какво наистина е убило динозаврите

В началото на 80-те години на миналия век въпросът какво е довело до изчезването на динозаврите преди 65 млн.години все още бе мистерия...

"За мен е учудващо, че зъбите на всички животни се състоят от еднакви "строителни елементи", и това как тези елементи се съединяват помежду си много силно влияе на това каква храна и как ядат животните. Сложното устройство на зъбите на тераподите, до този момент скрито за нас, показва, че те са били най-приспособени за хващане и изяждане на жертви, което по-скоро е послужило като крайъгълен камък на техния успех", казва Кирстин Бринк (Kirstin Brink) от университета на Торонто в Мисисага (Канада).

Както разказват учените, днес на Земята съществува само един вид животни, чиито зъби са украсени с подобна "пила". Това са комодските варани, известни с навика си да ловуват големи жертви, чиито размери често превишават тези на самия гущер.

Голямото количество хищни динозаври с подобна структура на зъбите навяло Бринк и колегите ѝ на мисълта, че подобно устройство на зъбите може да е било обща черта за всички тераподи – подотряд "ужасни гущери", включващи почти всички динозаври.

Учените проверили тази хипотеза, като разрязали зъбите на няколко десетки вида тераподи и изучили структурата на ръбовете им със сканиращ електронен микроскоп. Това изследване разкрило няколко изключително интересни детайла, накарали учените по нов начин да погледнат на еволюцията на тиранозаврите и техните предци.

Нов вид динозаври е открит в Ню Мексико

Учени откриха в Ню Мексико нов вид бронирани динозаври,чието тяло е било покрито с дебели костни плочки, съобщи Сайънс дейли. Фосилите...

Първо, оказало се, че подобни "пили" действително притежавали всички тераподи, дори най-древните, като целофизиса, живял в зората на еволюцията, в края на триасовия период. Това означава, че подобно еволюционно приспособление е играло определяща роля в еволюцията на хищните динозаври.

Второ, анализът показал, че "пилите" не са били продукт на износване на зъбите, както смятали някои палеонтолози, а са се появили в хода на тяхното израстване. Това е много важно откритие, показващо, че подобни "пили" не са били случайност, а специално приспособление, помагащо на динозаврите да захващат жертвата и да откъсват от нея парчета месо, както и да прегризват костите ѝ, допълва РИА Новости.

 

Динозаврите се смалили и днес живеят като птици

Гигантски вид динозаври са се смалили и в днешно време са приели формата на птици, предаде БГНЕС. Научното списание "Сайънс" описва в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com