Пиянството на младини може да доведе до изменение на ДНК

20065
Пиянството на младини може да доведе до изменение на ДНК
Снимка: Thinkstock/Guliver

Запоите с алкохол в младежки години могат да нанесат дълготрайни увреждания на мозъка, както и да доведат до алкохолизъм в по-напреднала възраст, показват резултатите от ново изследване. До това се стига, тъй като "огнената вода", пита на младини, може да доведе до трайни изменения на ДНК, пише БГНЕС.

Измененията на ДНК и уврежданията на мозъка могат да изложат тийнейджърите на риск от тревожни разстройства и алкохолизъм, твърдят учените. Алкохолът променя гените в мозъчните клетки, което слага край на създаването на връзки между клетките, в резултат на което се стига до промени в поведението. Все пак учените дават надежда, че с лекарство против рак вредите могат да бъдат преодолени.

Проф. Субдаш Панди от колежа по медицина в Илинойския университет обяснява, че гуляйджийските запои на младини увреждат нормалното развитие на мозъка: "Нашето изследване доказа механизма как гуляйджийското пиене през юношеството може да доведе до трайни изменения, които се изразяват в тревожност и алкохолизъм при възрастните. Мозъкът не се развива както би трябвало, в резултат на което се получават трайни поведенчески промени."

По време на изследването проф. Панди и екипът му извършили лабораторни плъхове на възраст от 28 дни, за да проверят как въздейства на мозъка им алкохола, пише в. "Дейли мейл". Схемата била 2 дена с алкохол, три дена без, а експериментът продължавал 13 дена. Плъховете, на които бил даван алкохол, променили поведението си и измененията продължавали дълго, след прекратяването на подаването на алкохол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com