Пчелите измират заради намаляването на биоразнообразието

26296
Пчелите измират заради намаляването на биоразнообразието
Снимка: Getty Images/Guliver

Намаляването на популациите на пчели, което е тревожно за опрашването на редица култури, изглежда най-вече причинено от намаляването на растителните видове, които тези насекоми предпочитат, сочат анализи на учени, предаде БГНЕС.

При анализ на проби на прашец от 57 различни видове пчели отпреди 1950 г., намиращи се в музеи по естествена история в Холандия, учените са успели да определят, че тези насекоми си имат предпочитани видове растения. След това те са установили връзка между изчезването в някои райони на Холандия на предпочитани от пчелите растения и намаляване на техните популации.

"Установихме, че намаляването на видовете предпочитани от тях растения е един от основните фактори за изчезването на пчелите", обяснява холандски учен от института за околна среда "Алтера". Друг фактор за силното намаляване на броя на пчелите е размера на телата им - по-едрите видове имат нужда от повече прашец и след като пчелния прашец намалява, те също започват да изчезват постепенно.

Други потенциални фактори за това са удължаването на времето за полет за търсене на прашец, промените в климата, загубите на естествени полета и ливади, заменени от полета с интензивни култури - бедни на биоразнообразие, както и пестицидите. Друг феномен е т. нар. синдром на внезапното сриване на колониите, което от началото на 2000 г. засяха многобройни пчелини в САЩ и Европа, като загубите на пчелни семейства варират от 30% до 90%.

Пчелите, както и другите опрашващи насекоми осигуряват възпроизводството на 70-80% от цъфтящите растения. Така те играят важна роля за изхранването на човечеството. Повече от 70% от културите - почти всички плодове, зеленчуци, кафе, какао, маслодайни и др. зависят силно от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com