Паяците предпочитат градския живот

78278
Паяците предпочитат градския живот
Снимка: Thinkstock

Капризните арахнофоби от градовете по-добре да се преместят в предградията, а още по-добре - на село. Австралийски учени доказаха, че паяците предпочитат блясъка на градския живот, като стават по-големи и се размножават по-бързо в такава среда, съобщи ЮПИ.

Средата на растенията и животните се променя с развитието на урбанизацията, като това засяга дори безгръбначни като паяците.

Защо пигмеите са толкова ниски?

Американски учени от университета "Пен стейт" в щата Пенсилвания обясниха на какво се дължи ниският ръст на пигмеите - той име е дал пр...

Ефектът на градовете върху птици и бозайници е изследван много,но не и при насекомите. Затова учени от университета на Сидни решиха да изследват как се отразява на паяците разширяването на градовете. Те използваха златисти тъкачи (Nephila plumipes), които обитават както диви, така и застроени райони в Австралия.

Учените установиха, че паяците живеят по-добре в гъсто населени райони, където има пътища и къщи, като стават по-големии тежки там в сравнение със сродниците им, обитаващи естествена среда.

"Твърдите повърхности и липсата на растителност водят до ефекта на градския топъл остров. Там се задържа повече топлина отколкото в районите с растителност - обясни ръководителката на екипа Елизабет Лоу. - По-високата температура се свързва с по-голям растеж и размер при безгръбначните. Градското осветление може също да допринася, защото привлича насекомите и така паяците имат повече храна.

"Според австралийските учени тяхното откритие сигурно е валидно и за други видове, макар и различните паяци да са с различен хабитат и начин на лов. Урбанизацията на един вид еко система, като поле или гора, се отразява различно на видовете от усвояването на друга, например на пустиня. Разбирането на нюансите и как те въздействат върху различните видове е важно за консервацията, изтъкват учените.

Физическата активност е полезна за мозъка на децата

Американски специалисти са установили в първото по рода си проучване, че физическата активност е полезна за мозъка на децата, пише в. "...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com